RCE zet Groninger boerderijen in de spotlight

Op het platteland van Noord-Groningen heeft Het Groninger Landschap drie monumentale boerderijen uit de 16e en begin 19e eeuw een nieuwe toekomst gegeven. Beschadigd door aardbevingen en verlaten door hun laatste bewoners was een radicaal plan nodig om ze te behouden en ze een toekomst te bieden. Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) komt op bezoek.

Het Groninger Landschap is de uitdaging aangegaan en heeft een uniek concept doorgevoerd. Vanaf het begin was de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed betrokken bij de plannen. Zes jaar na overdracht kijken we samen met de RCE terug.

Hoe gaat het nu met De Haver, Melkema en de Occo Reintiesheerd?

In De Haver wordt in de nieuwe woning in de schuur weer gewoond én gewerkt. In 2021 is de zorginstelling Golden Raand ingetrokken. Daar komen nu mensen met dementie en niet-aangeboren hersenletsel voor dagbesteding en kunnen ze genieten van het buiten zijn zonder te veel prikkels. Het herstel van boerderij Melkema is in september 2022 feestelijk afgerond. Binnenkort verwelkomen we daar de nieuwe bewoner(s). In Stedum wordt nog hard gewerkt aan het herstel van de statige Occo Reintiesheerd, de laatste van de drie. We verwachten dit zo rond de zomer van 2023 af te kunnen ronden.

Blijf op de hoogte

* Verplichte velden

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.