RCE zet Groninger boerderijen in de spotlight

Op het platteland van Noord-Groningen heeft Het Groninger Landschap drie monumentale boerderijen uit de 16e  en begin 19e eeuw een nieuwe toekomst gegeven. Beschadigd door aardbevingen en verlaten door hun laatste bewoners was een radicaal plan nodig om ze te behouden en ze een toekomst te bieden.

Het Groninger Landschap is de uitdaging aangegaan en heeft een uniek concept doorgevoerd. Vanaf het begin was de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed betrokken bij de plannen. Zes jaar na overdracht kijken we samen met de RCE terug.

Hoe gaat het nu met De Haver in Onderdendam, boerderij Melkema in Huizinge en de Occo Reintiesheerd in Stedum?

In De Haver wordt weer gewoond én gewerkt in de nieuwe woning in de schuur. In 2021 is de zorginstelling Golden Raand ingetrokken. Daar genieten nu mensen met dementie en niet-aangeboren hersenletsel van het buiten zijn zonder te veel prikkels. Het herstel van boerderij Melkema is in september 2022 feestelijk afgerond. Binnenkort verwelkomen we daar de nieuwe bewoner(s). In Stedum wordt nog hard gewerkt aan het herstel van de statige Occo Reintiesheerd, de laatste van de drie. We verwachten dit zo rond de zomer van 2023 af te kunnen ronden.

Nieuwsgierig naar het hele verhaal?

Je kunt het verhaal hier online lezen of download hier het tijdschrift van RCE.

Wil je meer Groninger erfgoed ontdekken? Neem dan hier een kijkje.

In 2021 hebben we ter ere van ons 85-jarig jubileum de online serie Parels van Het Groninger Landschap gemaakt. In aflevering 5 komt de prachtige boerderij De Haver aanbod. Projectleider Jan Harm Eppinga vertelt uitvoerig over dit bijzondere rijksmonument.