Natuurvlees uit het Groninger landschap

Minder vlees eten is goed voor je gezondheid en het milieu. Steeds meer mensen eten dan ook regelmatig een vegetarische maaltijd. Wil je toch af en toe genieten van een stukje vlees op je bord? De vleespakketten van Het Groninger Landschap bevatten hoogwaardig natuurvlees, afkomstig van de runderen die op de Dollardkwelders en in het Reitdiepgebied lopen. Dit jaar hebben we ook een biologisch natuurvleespakket van onze eigen Groninger blaarkoppen die een waardevolle bijdrage leveren aan het beheer van weidevogels in het Reitdiepgebied.

Dit jaar hebben wij drie verschillende soorten natuurvleespakketten in ons aanbod, namelijk:
  • Natuurvleespakket Blaarkop – biologisch
    Natuurvlees van onze eigen Groninger Blaarkoppen. De runderen zijn Skal geregistreerd en hiermee verzeker je jezelf van een biologisch stukje vlees.
  • Natuurvleespakket Blaarkop
    Natuurvlees van de Blaarkoppen die onze pachters in onze natuurgebieden laten lopen. De Blaarkoppen lopen met name in het vogelrijke Reitdiepgebied.
  • Natuurvleespakket Limousin
    Natuurvlees van Limousinrunderen, welke in het Dollardgebied en Reitdiepgebied het landschap open houden.

Beheerkoeien onmisbaar voor natuurbeheer

Natuurvlees komt van dieren die we inzetten voor natuurbeheer. Limousins begrazen onze Dollardkwelders, blaarkoppen onze weilanden in het Reitdiepgebied. De koeien zijn buitengewoon nuttig. Zonder de grazers raken weidevogels, kluten en zeldzame kwelderplanten in de verdrukking.

Groninger blaarkop

Op onze weilanden in het Reitdiepdal grazen blaarkoppen. Markante dieren zijn het, met hun spierwitte koppen. De blaarkop is een eeuwenoud historisch ras. Het is een echte Groninger koe. Officieel heet het ras zelfs niet blaarkop, maar Groninger blaarkop. Vroeger graasden ze overal in de provincie, nu zijn ze schaars en behoren ze tot het levend cultureel erfgoed. We zetten ons in voor behoud van dit zeldzame ras.

Natuurlijke maaimachines

Voor ons zijn ze als natuurlijke maaimachines ideaal: ze zijn rustig en robuust, veel sterker dan zwartbonte koeien. In het veld vragen ze weinig aandacht. De meeste blaarkoppen op onze terreinen zijn van pachters, een tiental dieren houden we zelf bij bezoekerscentrum Reitdiep in Groningen (Noorderhoogebrug). Vooral de kalveren trekken veel bekijks. Vanaf april grazen ze buiten in de Koningslaagte. Mede dankzij hen broeden daar grutto’s, tureluurs en kieviten.

Sleutelrol weidevogelbeheer

Blaarkoppen spelen een sleutelrol in ons weidevogelbeheer. Weidevogels houden van een mozaïek van lang en kort gras. In percelen met lang gras broeden ze veilig, in kort gras vinden ze hun voedsel. Blaarkoppen houden de vegetatie kort. Ze voorkomen dat het gras in de loop van mei te lang wordt voor de kuikens en volwassen vogels. Ook zorgen ze voor variatie. Anders dan de egale grasmat die ontstaat na maaien, creëren koeien een afwisselende en structuurrijke vegetatie. Planten als madelief en boterbloem profiteren ervan.

Mest, het bruine goud

Koeienmest is goud waard. In het veld trekken de koeienvlaaien veel vliegen en andere insecten aan, die heerlijk zijn als maaltijd voor jonge gruttokuikens. ’s Winters, wanneer de blaarkoppen op stal staan, produceren ze ruige stalmest. Dat is mest vermengd met stro. Bodemdieren en insecten houden van ruige stalmest. Volwassen weidevogels eten de regenwormen, kuikens de insecten. Ook gebruiken vogels de stukjes stro als nestmateriaal.

Kluten en zeekraal

In de Dollard houdt een kudde roodbruine Limousins onze kwelder open en gevarieerd. Net als de blaarkop staat de Limousin dichter bij de natuur. Zonder de koeien zou de kwelder in mum van tijd dichtgroeien met riet. Kluten, de sierlijke zwart-witte vogels, broeden in een open veld, net als tureluurs en scholeksters. Ook bijzondere kwelderplanten, zoals zeekraal en zeeaster, komen er dankzij de koeien voor. De schorzijdebij, een zeer zeldzame wilde bij, is weer afhankelijk van zeeaster. Zo zorgen de koeien, zowel in het Reitdiepgebied als op de Dollardkwelders, voor een verbetering van de biodiversiteit in onze natuurterreinen.