Natuurherstel Bourtangerveld
Het Bourtangerveld is een bijzonder natuurgebied met een karakteristiek open schraalland, een zeldzaamheid in West-Europa. In dit gebied komen veel bijzondere planten en dieren voor, waaronder de steenanjer, de blauwe knoop, het grasklokje en klokjesgentiaan. Allemaal Rode Lijst-soorten. Het Bourtangerveld is ook geschikt als leefgebied voor de adder.
Het Groninger Landschap zet zich in voor het behoud van een open schraalland in het Bourtangerveld. Om het open karakter van het landschap te behouden, worden onder meer de elzensingels afgezet. Daarnaast helpen een kudde konikpaarden, een tachtigtal Nederlandse landgeiten en een actieve vrijwilligersgroep om bosopslag in toom te houden.
Ondanks al die inspanningen ontwikkelt zich midden op het veld tóch een nieuw berkenbos. Silvan Puijman, natuurbeheerder Het Groninger Landschap: “Het lukt hier nog niet om het schraalland te behouden. Dat komt door de droge zomers en vooral door stikstof. Schrale gronden zijn gevoelig voor stikstof die uit de lucht neerdaalt. Stikstof maakt de bodem voedselrijker, waardoor de berken een groeispurt krijgen.” Komend najaar, na het broedseizoen, worden ze verwijderd. “De dikke bomen worden met een mobiele rupskraam omgetrokken, voor de kleinere exemplaren schakelen we de hulp van extra geiten in” vertelt Silvan.
Terugkeer van de adder
Het Bourtangerveld is geen onbekend terrein voor de Adder. Silvan: “Adders liggen graag in de zon. De historische veldschans en de Redoute liggen ideaal op het zuiden. Lekker warm, met lage vegetatie in de buurt om snel in te schuilen en volop eten. Adders voeden zich vooral met muizen en kikkers.” Eén nadeel: de hoge zwarte elzen langs de kant zetten de wal in de schaduw. “Deze elzensingels gaan we afzetten. Dat betekent dat we de bomen en struiken boven de grond afzagen. Ze groeien vanzelf weer uit.”
De komende tijd worden verschillende maatregelen uitgevoerd om het Bourtangerveld addervriendelijk te maken. Zo wordt boomopslag op verschillende plekken in het gebied verwijderd. Ook wordt er een ecologische verbindingszone aangelegd tussen het Duitse natuurgebied Neuheeder Moor en het Bourtangerveld.
Samen komen we verder
De bescherming van het open schraalland is ontzettend waardevol. Voor het natuurherstel van het Bourtangerveld ontvangen we steun van Provincie Groningen.
Wil je ook meehelpen? Overweeg dan een donatie of word Beschermer en help ons de natuur in Groningen te behouden.
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief
* Verplichte velden