Verduurzaming Villa Barmerhoek in Doodstil

In 2016 is het beeldbepalende rijksmonument Villa Barmerhoek in Doodstil nagelaten aan Het Groninger Landschap, een pronkjewail in Doodstil. In 2018 heeft Het Groninger Landschap grootschalig onderhoud en restauratie gepleegd aan het exterieur van Villa Barmerhoek; de aardbevingsschade is hersteld en er zijn onderdelen verstrekt door het Centrum voor Veilig Wonen. Verduurzaming aan de binnenzijde is in 2023 begonnen.

Met trots kijken we terug op de herstelwerkzaamheden aan de buitenzijde van Villa Barmerhoek in Doodstil. Bij overdracht, in 2016, bleek de schade aan het rijksmonument enorm. Overal waren scheuren zichtbaar en het balkon zakte bijna in. In 2018 hebben we de werkzaamheden aan de buitenzijde succesvol afgerond. Het ziet er van buiten weer keurig uit. Nu is ook de binnenzijde aan de beurt!

De werkzaamheden aan de binnenzijde zijn eind 2023 begonnen, de verwachting is dat de maatregelen rond de zomer van 2024 afgerond zijn. Er volgt nadien een moment dat geïnteresseerden een kijkje kunnen nemen.

Het doel van de werkzaamheden

Uiteindelijk streven we ernaar dat de villa weer bewoond wordt, zoals dat altijd zo is geweest. Om dit voor elkaar te krijgen moet de woning aan de binnenzijde weer bewoonbaar gemaakt worden. De volgende maatregelen worden daarvoor uitgevoerd:

  • Het verhogen van het wooncomfort – met binnenisolatie, vloerverwarming en een intern ventilatiesysteem.
  • Het moderniseren van het interieur en de installaties – met onder andere een nieuwe keuken en badkamer.
  • Het herstellen van de authentieke elementen – onder andere het vele glas-in-lood, het oorspronkelijke behang en de grote sierlijke trap in de gang.

In de werkzaamheden is ervoor gekozen om zoveel mogelijk de nadruk te houden op de authentieke elementen. De nieuwe keuken en badkamer zijn voorzien van de huidige standaarden maar krijgen een sobere uitstraling.


Een bijzondere nalatenschap

Villa Barmerhoek is op een bijzondere manier in bezit gekomen van de stichting. Riekje Voorthuis, de laatste bewoner van de villa was bang dat na haar overlijden de villa verloren zou gaan. Hoe mooi de villa ook was, er was veel onderhoud nodig om hem weer te laten glanzen.

Aangezien ze geen partner of kinderen had besloot ze contact op te nemen met Het Groninger Landschap, met de vraag of wij het pand na haar overlijden wilden overnemen. Een echtpaar uit het dorp, goede vrienden die haar tijdens haar ziekte verzorgden, mogen er dan nog wel eerst in wonen. En als ze dat later niet meer wilden, mag Het Groninger Landschap het huis verhuren. Op die manier zou er dan voldoende geld binnen komen voor onderhoud.

Na haar overlijden in 2015 is de villa onder bescherming gekomen van Het Groninger Landschap op de manier zoals Riekje voor ogen had.


Projectteam

Om de maatregelen te realiseren is een projectteam opgezet, deze bestaat uit: Brands Bouw, Technisch Expert Jansen, Holstein Restauratie Architectuur en M3 Energie. Het Groninger Landschap is opdrachtgever en voor de verduurzaming ontvangen we steun vanuit de provincie Groningen.

Ondervind je hinder door de werkzaamheden? Neem dan contact op met projectleider van Brands Bouw: Richard de Roo. Dit kan via het algemene telefoonnummer: 050 575 7800. Dit telefoonnummer is ook buiten kantooruren als storingsnummer beschikbaar, 24 uur per dag.

Samen houden we Groningen mooi

Groningen is prachtig! Wij blijven ons inzetten voor het behoud en de ontwikkeling van alle natuurgebieden, zodat Groningers van nu én de toekomst kunnen blijven genieten van Groninger natuur. Ook jouw steun is hard nodig. Word daarom Beschermer en maak voor maar € 2,50 per maand het verschil voor het prachtige landschap bij u in de buurt.