wij zijn op zoek naar gastgevers, gidsen en vrijwilligers voor jeugdeducatie
In het Koetshuis van de Ennemaborg is een mooi bezoekerscentrum ingericht. Het is een sfeervolle ontmoetingsplek voor jong en oud. Vrijwilligers organiseren tal van activiteiten en excursies en stellen het Koetshuis in de weekenden open. De vrijwilligers zijn verenigd in een gezellig team, verdeeld in verschillende werkgroepen: gastgevers, gidsen, jeugdeducatie. Veel vrijwilligers zijn in meerdere werkgroepen actief. Bij alle activiteiten die ze ontplooien kan Team Ennemaborg nog wel wat hulp gebruiken!
Het team zoekt meerdere vrijwilligers die het leuk vinden om, samen met een ander teamlid, het Koetshuis open te stellen tijdens de geplande openingstijden op zaterdag- en zondagmiddag van 12 tot 17 uur. Er komen veel mensen om koffie of thee te drinken en na hun wandeling komen ze langs voor een lekker glas wijn. Het is fijn als je globale kennis hebt op het gebied van flora, fauna of cultuurhistorie. Specialistische kennis is niet vereist. Wel enthousiasme voor het gebied en de bereidheid je kennis verder te ontwikkelen. Beschik jij over goede sociale vaardigheden, enthousiasme en de bereidheid om in teamverband te werken? Dan horen we graag van je!
Je inzetbaarheid wat betreft het aantal uren en de dagdelen wordt afgestemd met het team. Natuurlijk krijg je als nieuwe gastgever een inwerkperiode met koppeling aan een ervaren gastgever.
Tekst gaat verder onder afbeelding
De werkgroep educatie organiseert en begeleidt de natuuractiviteiten voor kinderen in en rondom bezoekerscentrum Ennemaborg. De werkgroep bestaat uit ongeveer 10 vrijwilligers die in tweetallen een activiteit begeleiden. Voorbeelden van programma’s zijn: Braakballen pluizen, Nestkastjes timmeren, Vogels kijken, Slootjesexcursie, Enge beestjes zoeken en Strunen door het Midwolderbos.
We zoeken mensen met hart voor de natuur, die het leuk vinden om hun enthousiasme over te dragen aan kinderen. Uitgebreide natuurkennis is mooi meegenomen, maar niet noodzakelijk. Ervaring in het onderwijs is ook niet vereist. Het is vooral belangrijk dat je het leuk vindt om met (groepen) kinderen om te gaan.
De werkgroep educatie organiseert activiteiten in weekenden en schoolvakanties en ontvangt doordeweeks schoolklassen. Na een inwerkperiode kun je zelf aangeven op welke dagdelen je ingezet wilt worden. Wel moet je er rekening mee houden dat de schoolklassen op werkdagen langs komen.
Je inzetbaarheid wat betreft aantal uren en dagdelen waarop de schoolklassen ontvangen worden, wordt afgestemd met het team.
Ben jij graag buiten? Ga je er graag met een groep mensen op uit? Lijkt het je leuk om je kennis van flora, fauna en de cultuurhistorie van het gebied over te brengen op anderen? Sluit je dan aan bij de vrijwilligers van Team Ennemaborg die excursies organiseren.
Met een lange seizoenwandeling het gebied door, paddenstoelen bekijken in de herfst, of wandelen naar de Konik paarden. De variatie in het aanbod is groot en na een inwerkperiode kun jij ook je eigen excursie bedenken en organiseren. Natuurlijk krijg je hierbij hulp van je teamgenoten. En als je wilt kun je bij ons een cursus excursietechnieken volgen om je vaardigheden verder te ontwikkelen. Iets voor jou? Bel dan met Rieneke Harkema, coördinator vrijwilligers, 06-12447110.
Bij Het Groninger Landschap zijn de vrijwilligers verdeeld over meer dan 30 teams. Deze teams zijn zelfsturend. Dat betekent dat er veel ruimte is voor eigen initiatief. Als nieuwe vrijwilliger draai je eerst mee met een ervaren collega. Je wordt begeleid en voorzien van inhoudelijke informatie door één van de andere vrijwilligers uit het team. Natuurlijk kun je met vragen ook altijd terecht bij medewerkers van Het Groninger Landschap. Na verloop van tijd vind je het misschien leuk om zelf – binnen de kaders van en in overleg met Het Groninger Landschap – een activiteit of excursie te organiseren en inhoudelijk vorm te geven. Op die manier kan iedere vrijwilliger binnen zijn of haar eigen interessegebied bezig zijn en leuke activiteiten ontwikkelen. Zo dragen we met zijn allen bij aan het vergroten van kennis over en het genieten van natuur en erfgoed in het mooie Groninger landschap.
Wij zoeken mensen die graag iets willen betekenen voor hun omgeving. Die het werk van Het Groninger Landschap ondersteunen en het leuk vinden om mee te helpen onze visie en werkwijze uit te dragen. Ben je vriendelijk, servicegericht en praktisch ingesteld? Vind je het leuk om samen met je collega vrijwilligers bezoekers te ontvangen en te informeren? Ben je bereid scholing te volgen en deel te nemen aan de bijeenkomsten die horen bij het uitoefenen van deze functie? En ben je bereid onze bedrijfskleding te dragen en er representatief uit te zien? Dan horen we graag van je!
Als je geïnteresseerd bent, brengen wij je graag in contact met het bestuur van Team Ennemaborg. Na een kennismakingsgesprek met het bestuur kun je je aanmelden voor een proeftijd. Als de werkzaamheden je aanspreken, de sfeer in het team je bevalt en de samenwerking goed verloopt, kun je je bij het team aansluiten. Dan onderteken je een Overeenkomst Vrijwilligers. Het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en het tekenen van de Gedragscode van Het Groninger Landschap maken hier onderdeel van uit. Overigens ben je in de proefperiode al verzekerd tijdens je werkzaamheden voor Het Groninger Landschap en krijg je een reiskostenvergoeding.
Neem dan contact op met:
Rieneke Harkema – coördinator vrijwilligers
T 050 – 800 32 15
Marije van der Veen – secretaresse medewerkerszaken
T 050 – 800 32 03
Of mail naar: vrijwilliger@groningerlandschap.nl
Vermeld in de mail je telefoonnummer, dan nemen we contact met je op. Houd tevens je spam-inbox in de gaten, onze mails komen af en toe in de spam terecht.