Verduurzaming Villa Barmerhoek in Doodstil

Vanaf begin oktober 2023 zijn we begonnen met de verduurzamingswerkzaamheden voor Villa Barmerhoek in Doodstil. Naar verwachting zijn de werkzaamheden afgerond in juli 2024. In 2018 is de renovatie aan de buitenzijde van het monumentale pand afgerond.

Een pronkjewail

Met recht mag de voormalige burgemeesterswoning in Doodstil een pronkjewail genoemd worden. De villa heeft de status van rijksmonument en werd in 1916 naar een ontwerp van architect R.B. Sleumer gebouwd. Door haar art nouveau- en chaletstijlkenmerken is deze villa een opmerkelijke verschijning in Doodstil.
De villa kwam in 2017 in bezit van Het Groninger Landschap als erfenis van de laatste eigenaresse, mevrouw F.A. Voorthuis.

Historische foto van Barmerhoek, Groninger Archieven

De werkzaamheden

De meeste van de werkzaamheden die uitgevoerd worden vinden binnen in de villa plaats. Het projectteam gaat zich richten op verduurzaming, restauratie en renovatie. Het doel is om de villa straks weer comfortabel bewoonbaar te maken.

Overal in het huis wordt geïsoleerd. Hierbij wordt rekening gehouden met de monumentale interieursonderdelen, die veelal nog in goede staat verkeren. Daarnaast wordt met vloerverwarming en een hybride warmtepomp gezorgd voor een lager energieverbruik. Verdere grote werkzaamheden zijn de bouw van een nieuwe badkamer en de uitbreiding van de keuken. Het glas-in-lood zal waar nodig ook worden gerestaureerd.

 

Monumentaal interieur

Veel van de oude elementen uit 1916 zijn gelukkig bewaard gebleven. Na de bouw zijn nog glas-in-lood bovenlichten geplaatst, waarvan hiernaast een voorbeeld te zien is.

Villa Barmerhoek in Doodstil

Bijzondere fondsten

Tijdens de werkzaamheden zijn bordjes ontdekt met teksten van de werklui uit 1916. Zo valt er op de bordjes te lezen dat ze voor de bouw van de villa 25 cent per uur verdienden.

Een mooie herinnering die we zeker koesteren.

Contact

Op werkdagen is projectleider Jan Harm Eppinga bereikbaar voor vragen en opmerkingen over de werkzaamheden. Hij is telefonisch bereikbaar op 06-30194178 of per mail op jh.eppinga@groningerlandschap.nl.