Open Monumentendag – Borg Welgelegen

Open Monumentendag – Borg Welgelegen

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.

de Odd Fellows geven rondleidingen in Borg Welgelegen

Datum: Op eigen gelegenheid
Borg Welgelegen
De Vosholen 60, Sappemeer
Er-op-uit
Maximum aantal inschrijvingen bereikt
Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Deel deze activiteit

Een unieke kans om deze fraaie veenborg van binnen te zien en verhalen te horen over de interessante geschiedenis van één van de laatste beeldbepalende monumenten in Hoogezand-Sappemeer.

De borg
Borg Welgelegen dateert van circa 1650 en was de woning en het kantoor van de administrateur van de Borger Compagnie. Deze compagnie nam in die jaren de vervening in dit deel van Sappemeer ter hand. Daarna ging het huis vele malen over in andere handen. In 1736 heeft het door een ingrijpende verbouwing haar huidige vorm gekregen.
Borg Welgelegen is één van de weinige nog overgebleven veenborgen en is door de bouw- en gebruiksgeschiedenis en vanwege enkele waardevolle interieuronderdelen van algemeen belang. Tijdens Open Monumentendag is het interieur van dit Rijksmonument – normaal niet voor het publiek toegankelijk – te zien. Bijzonder zijn onder andere de hal met trappartij, het gangfonteintje van roodbruin en grijs geaderd marmer in Lodewijk XIV-stijl, een 18de-eeuwse schouw en een klokje uit 1688. Ook kan een kijkje worden genomen in de speciale ruimte waar de Odd Fellows hun bijeenkomsten houden.

Barokke siertuin
De fraai aangelegde barokke siertuin en hoge bomen geven de omgrachte buitenplaats een voorname uitstraling. Ook de tuin, het dienstgebouw, brug en dam, tuinmuur en trappen, erfafscheiding en de tuinsieraden (zoals een beeld en vazen) zijn Rijksmonument.

De Odd Fellows
De borg fungeert al een halve eeuw als verenigingsgebouw van de Odd Fellows en wordt ook wel Odd Fellowhuis Welgelegen genoemd. Sinds de borg in 1966  door hen werd gekocht van de familie Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren, hebben zij zowel borg als tuin in oude luister hersteld. Per 1 januari 2017 hebben de Odd Fellows Borg Welgelegen overgedragen aan Het Groninger Landschap.