Nationale bijentelling #savethebees
De wilde bij heeft jouw hulp nodig! Van de 360 bijensoorten in Nederland is ruim de helft bedreigd. Je kunt helpen door mee te doen aan de Nationale Bijentelling. Dit jaar wordt heel Nederland weer opgeroepen om een half uur bijen te tellen in de tuin, op het balkon of op een groene plek in de buurt.
Op de kaart
Hoe werkt de Bijentelling?
Tel van 10 tot en met 14 april 2025 een halfuur de bijen in jouw tuin of op je balkon. Doe dit op een zonnig - of in ieder geval droog - moment.
- Loop rustig één rondje door je tuin heen en noteer alle soorten en aantallen die je ziet op het
- Uitgeteld? Voer jouw resultaten vanaf 10 april in op deze pagina via Bijentelling 2025
- Let op! Je hebt tot maandagavond 14 april 20.00 uur om je resultaten in te voeren.
Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd.
Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. “80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis.
Meedoen
Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft. Via Bijentelling 2025 is een Telformulier en Bijengidsje beschikbaar waarmee iedereen de zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen. Ook kun je alvast oefenen voor de Bijentelling via spelletjes en leuke activiteiten.
Langdurig project
De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd door Naturalis Biodiversity Center, LandschappenNL en IVN Natuureducatie, in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten, Waarneming.nl en mede-initiatiefnemer Natuur & Milieu. Het doel is om gezamenlijk meer over bestuivers te weten te komen, zodat we hen beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit onderzoek door wilde bijen te helpen tellen.
Tellen voor onderzoek
Bijen zijn bestuivers en dus enorm belangrijk voor wilde planten en eetbare gewassen: zo’n negentig procent van de wilde, inheemse planten en tachtig procent van de planten waar wij van eten wordt bestoven door wilde bijen. Het is dan ook niet gek dat wetenschappers en natuurliefhebbers zich zorgen maken om het feit dat bijen lijken te verdwijnen. “Door mee te doen aan de Nationale Bijentelling, draag je direct bij aan wetenschappelijk onderzoek”, vertelt Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur van Naturalis. “Hoe meer mensen tellen, hoe meer we leren over de staat van de wilde bij.”