Onze Groninger blaarkoppen

Groninger blaarkop heet het koeienras officieel. Een echte Groningse koe, die van oudsher in onze provincie voorkomt. Mooie sobere dieren zijn het, met hun karakteristieke witte koppen. blaarkoppen zijn makkelijke en sterke koeien, die weinig aandacht vragen.

Levend erfgoed

Een blaarkop is geen ‘gewone’ koe. Het is een heel oud Gronings ras. Vroeger stonden ze overal in de Groningse weilanden. Tegenwoordig zijn ze schaars en behoren ze net als onze bonte bentheimers (varkens), de Nederlandse toggenburgers (geiten) en onze Groninger meeuwen (kippen) tot levend erfgoed. Onder het levend erfgoed vallen historisch waardevolle dierenrassen. Vele dierenrassen zijn ooit speciaal gefokt en geselecteerd voor de hoeveelheid melk, vlees of wol die ze opbrachten.

De Groninger blaarkoppen zijn een dubbeldoelras, dubbeldoelrassen zijn rassen met meerdere doelen, denk aan het produceren van melk en van vlees. Tegenwoordig zijn de populaties van veel van deze rassen drastisch afgenomen, zo is er de laatste jaren vooral geselecteerd op koeien die extra veel melk geven en koeien die extra veel vlees geven, maar niet een combinatie van beide. Wij zetten ons in voor het behoud van deze dieren voor komende generaties, om het verhaal te kunnen blijven vertellen en het koeienras te laten bestaan.

Foto van de blaarkoppen in de potstal van Bezoekerscentrum Reitdiep in Groningen

Polderpanda

Onze blaarkoppen zijn eenvoudig te herkennen. Let op de witte koppen en vlekken rond de ogen; de blaren. Vandaar ook de naam blaarkop. Ze worden ook wel ‘polderpanda’s’ genoemd. Vanwege de blaren om de ogen, maar ook omdat ze zo lief en onschuldig zijn. Blaarkoppen zijn rustiger dan veel andere koeienrassen, makkelijker in de omgang.
Van blaarkoppen bestaan twee typen: rode en zwarte koeien. Al sinds de veertiende eeuw komt het uiterlijk van de blaarkop voor. 

Kijk hieronder naar een video van zanger en presentator Alex Vissering over de blaarkoppen bij Bezoekerscentrum Reitdiep in Groningen. De video komt uit 2011, maar geeft nog een actueel beeld over het dier.

Natuurgrazers

’s Winters staan de koeien in onze potstal, vanaf april grazen ze in de weilanden rond het Bezoekerscentrum Reitdiep. Het zijn sterke en robuuste dieren die vanwege hun soberheid en duurzaamheid erg geschikt zijn voor begrazing van natuurgebieden. Ze zijn winterhard vanwege een dichter en wolliger haarkleed dan de meeste andere rassen en kunnen goed in nattere gebieden staan.

Samen houden we Groningen mooi

Groningen is prachtig! Wij blijven ons inzetten voor het behoud en de ontwikkeling van natuur in Groningen, zodat Groningers van nu én de toekomst ervan kunnen blijven genieten. Ook jouw steun is hard nodig. Word daarom Beschermer en maak voor maar € 2,50 per maand het verschil voor het prachtige landschap bij jou in de buurt.