Bouwhistorisch onderzoek op de Ennemaborg

De Ennemaborg in Midwolda staat leeg. Na vele kleurrijke jaren van bewoning door wijlen kunstenares Maya Wildevuur is het nu even stil in de borg. Het Groninger Landschap gaat zich tot en met de zomer richten op een bouwhistorisch onderzoek. Daarnaast wordt er nagedacht over een nieuwe bestemming van de borg.

In het bouwhistorisch onderzoek wordt er door experts van Archtime rondgekeken in de verschillende kamers van de borg. Hierbij wordt gekeken naar de waarden die aanwezig zijn in de borg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan authentiek behang, deuren, ramen, kozijnen, vloeren en plafonds. De mogelijkheid bestaat dat er onderdelen in de borg zitten die ver terug gaan in de tijd. Dat is natuurlijk belangrijk om te behouden en mogelijk te restaureren.

Hanzehogeschool Groningen

Het bouwhistorisch onderzoek wordt uitgevoerd door een professioneel bureau. Parallel daaraan zijn verschillende groepen studenten van de opleiding Built Environment van de Hanzehogeschool Groningen ook bezig met hun eigen bouwhistorische onderzoek van de borg. Aanvullend daarop zijn ze ook bezig met een herbestemmingsonderzoek; wat zou de functie van de borg in de toekomst kunnen zijn? Naast de educatieve functie die dit studentenproject heeft is het voor ons ook interessant om te zien wat hun bevindingen zijn en of ze ons mogelijk nog op nieuwe ideeën kunnen brengen.

Borgvrouw of -heer worden?

Op 13 februari werd er in een item van RTV Noord aandacht besteed aan de lege borg. Hierin werd ook aangegeven dat mensen bij interesse contact op kunnen nemen met Makelaardij Bruintjes en Keurentjes.

Het Landgoed Ennemaborg

Nieuwsgierig naar de borg en het omliggende landgoed? Je kunt hier leuk wandelen. Vooral in het voorjaar is het er een ware bloemenzee, met veel stinzenplanten.