Een kwart eeuw samen voor schoner water

Kikkoman Foods Europe BV en Het Groninger Landschap zetten zich samen al ruim 25 jaar in voor schoon water in het Zuidlaardermeer. Ter ere van dit zilveren jubileum en als symbool voor de succesvolle samenwerking heeft Het Groninger Landschap Kikkoman Foods Europe BV een zomereik van 7 meter hoog aangeboden. Deze boom, gekweekt door ARBOR Noord Nederland Boomverzorging, is afgelopen donderdag in ontvangst genomen door dhr. Kunitomo Kizu, directeur van Kikkoman Foods Europe BV, in Leinwijk.

Sinds de opening van Kikkoman in 1997 is de sojasausproducent betrokken als belangrijke partner bij het natuurgebied Leinwijk van Het Groninger Landschap. Hier wordt op natuurlijke wijze het water van het Zuidlaardermeer gezuiverd. De Amerikaanse windmotor, die vernoemd is naar Kikkoman, speelt een cruciale rol in het natuurlijke waterzuiveringsproces. Schoon water is voor zowel voor Kikkoman als voor Het Groninger Landschap van groot belang. Water is een belangrijke grondstof voor natuurlijk gebrouwen sojasaus, het meest bekende product van Kikkoman. Schoon water is ook van groot belang voor het verbeteren van de biodiversiteit in en rond het Zuidlaardermeer. Sinds de start van de samenwerking hebben al vele vogel- en plantsoorten zich gevestigd in Leinwijk, zoals de blauwborst en slijkgroen, een zeldzaam oeverplantje in het noorden. Ook de bever heeft Leinwijk als locatie voor zijn burcht gekozen.

Natuurlijke waterzuivering  

In Leinwijk pompt de Amerikaanse windmolen Kikkoman water vanuit het Zuidlaardermeer het vloedmoeras van Leinwijk in. De wisselende waterstanden zijn gunstig voor oever- en waterplanten. Op de slikkige, kale oevers hebben zaden de kans om te ontkiemen en kunnen planten zich vestigen. Deze planten dragen weer bij aan de zuivering van het water, ze filteren zwevende deeltjes uit het water en met hun wortels houden ze slib vast. Ook vissen worden overgezet met de visvriendelijke vijzel van molen Kikkoman.