Eindstand Nationale Tuinvogeltelling 2024

Afgelopen weekend vond de 21e editie van de Nationale Tuinvogeltelling plaats en zijn er weer massaal tuinvogels geteld. Bijna 114.000 mensen zagen meer dan 1,5 miljoen vogels. De huismus staat traditiegetrouw op één, gevolgd door de koolmees en op de derde plek de pimpelmees.

Top 3

Net als bij de andere edities staat de huismus weer op nummer één. Deze vogels zijn gezelligheidsdieren en vliegen meestal met z’n achten in de tuin. De koolmees staat op nummer 2 en op nummer 3 staat de pimpelmees. De merel zien we steeds vaker in de top 5 verschijnen. Eerder werd de merel hard getroffen door het usutu-virus. Die achteruitgang was ook terug te zien in de Tuinvogeltelling. Gelukkig zien we dat de merel zich weer herstelt.

huismus
koolmees
pimpelmees

Meer barmsijzen in de tuin

Elke jaar is het weer spannend hoeveel mensen er gaan tellen en of er speciale soorten worden ontdekt in de tuinen. Dit jaar werden er relatief meer grote en kleine barmsijzen geteld in de tuin. Deze vogels uit Scandinavië zijn maar liefst 500 keer waargenomen. Andere opvallende waarnemingen volgens Timo Roeke van Vogelbescherming zijn 5 pestvogels, 55 grote gele kwikstaarten, 8 waterrallen en 1 Oosterse tortel. Deze laatste soort is maar 11 keer eerder in Nederland gezien. Ook zijn tientallen zwartkoppen en tjiftjaffen doorgegeven, soorten die normaal gesproken nu in het zuiden verblijven, maar door de mildere winters steeds vaker in Nederland overwinteren.

De tuinvogeltelling leeft

In heel Europa tellen liefhebbers de vogels in hun tuin. Dat staat garant voor veel mooie momenten. Via social media heeft Vogelbescherming Nederland dan ook veel enthousiaste reacties ontvangen van tellers door het hele land, die prachtige foto’s van vogels en tuinen deelden.

Resultaten in de provincie Groningen

In de provincie Groningen deden in totaal 4.508 deelnemers mee aan de Nationale Tuinvogeltelling. Zij telden met zijn allen 69.974 vogels!

Top 10 getelde vogels in de provincie in Groningen

Bron: Vogelbescherming Nederland