Herstelde monumentale burgemeestervilla Barmerhoek in Doodstil officieel geopend
Op vrijdag 13 september jl. heeft Het Groninger Landschap de restauratie van de monumentale Villa Barmerhoek in Doodstil feestelijk afgerond in aanwezigheid van betrokken partijen en buurtbewoners. Henk Jan Bolding, burgemeester van de gemeente Het Hogeland en Johan Koopmans, concerndirecteur van de provincie Groningen hebben de herstelde rijksmonumentale villa officieel geopend. Als openingshandeling is een kistje met objecten die gevonden zijn tijdens de werkzaamheden samen met nieuwe spullen gevuld en als tijdscapsule verborgen in het pand.
Werkzaamheden aan de buitenzijde
In 2016 is het gebouw nagelaten aan Het Groninger Landschap door mevrouw Riekje Voorthuis, om te voorkomen dat de villa na haar dood verloren zou gaan. De villa had immers onderhoud nodig en ze had geen directe nakomelingen. In 2018 heeft de stichting grootschalig onderhoud en restauratie gepleegd aan het exterieur van Villa Barmerhoek. Hierbij is de aardbevingsschade hersteld en zijn er onderdelen versterkt door het Centrum voor Veilig Wonen, de instantie die tot 2019 ondersteunde bij het versterken van gebouwen in het aardbevingsgebied.
Renovatie en verduurzaming binnen
De verduurzaming aan de binnenzijde is in 2023 begonnen en in de zomer van 2024 afgerond. Hierbij hebben specialistische restaurateurs gewerkt aan het herstel van authentieke elementen, zoals het plafond en het behang. Daarnaast is het pand klaargemaakt voor de toekomst. Daarvoor is het wooncomfort verhoogd met isolatie, vloerverwarming en ventilatie en is er een nieuwe keuken en badkamer geplaatst.
Het herstel van de monumentale Villa Barmerhoek is mede mogelijk gemaakt dankzij steun van de provincie Groningen en het erfgoedprogramma.
De inhoud van de tijdscapsule
- de projectstukken van de restauratie.
- een USB stick met bouwkundige foto’s van de restauratie.
- Foto’s van een reis die ooit gemaakt is naar (vermoedelijk) Suriname, die als fotorolletje is teruggevonden.
- Een blik Sikkens vloerlak uit 1916.
- Een geldschat van rond de 60 gulden die gevonden is.
- Het plankje met een boodschap van een timmerman die in 1916 aan het pand gewerkt heeft.
- Een krant uit 1960 die teruggevonden is.
Een DVHN van afgelopen week, voor wie de kist ooit terugvindt.