Kapitaalinjectie voor natuurherstel

Het Cultuurfonds doneert 2 miljoen euro aan natuur in Nederland

De staat van de natuur holt hard achteruit; 2023 was het warmste én natste jaar ooit gemeten, met daarbij een droogterecord. Het realiseren van klimaatbestendige natuur is noodzakelijk en daarom investeert het Cultuurfonds dit jaar 2 miljoen extra via de provinciale Landschappen. Dit bedrag komt bovenop de 1,5 miljoen euro waarmee het Cultuurfonds jaarlijks al bijna 300 natuurprojecten ondersteunt. “Natuur en cultureel erfgoed zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Klimaatverandering heeft een enorme impact op het Nederlandse landschap en daarom doneren we de extra 2 miljoen aan provinciale Landschappen. Het creëren van klimaatbestendige natuur is een prioriteit”, aldus Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds.

Elke euro die in Europa geïnvesteerd wordt in natuurherstel levert 8 tot 38 euro op, blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie. De provinciale Landschappen versterken al tientallen jaren de natuur en beschermen het landschap en cultureel erfgoed in Nederland.

“De Nederlandse natuur staat onder grote druk. Veel kwetsbare plant- en diersoorten dreigen uit ons land te verdwijnen, ook omdat bijna alle leefgebieden in een slechte milieuconditie verkeren. Dankzij de vrij te besteden en genereuze donatie van het Cultuurfonds kunnen onze 12 provinciale organisaties diverse, noodzakelijke herstelprojecten starten. De bijdrage van het Cultuurfonds werkt daarbij ook als financieel vliegwiel, zodat we een nog grotere impact kunnen realiseren”, legt Hank Bartelink, directeur-bestuurder LandschappenNL uit.”

De provinciale Landschappen dragen met natuurbescherming en natuurontwikkeling bij aan het herstellen van de biodiversiteit. Zo zijn er bufferzones gerealiseerd voor wateropvang bij hevige buien en door aanplant van gevarieerd bos wordt CO2 opgenomen, wat goed is voor bodemherstel. Een gezonde bodem houdt meer water vast en draagt dus bij aan de natuurkwaliteit.

Geef om natuur

Dat het Cultuurfonds al zo’n 60 jaar bijdraagt aan het behoud en de versterking van de natuur in Nederland kan dankzij de genereuze steun van donateurs en schenkers. Broers: “We kunnen niet zonder de schenkingen van natuurliefhebbers, want de nood is hoog om te investeren in klimaatbestendige landschappen. Op die manier kunnen we bijdragen aan belangrijke natuurprojecten, educatie, biodiversiteit en behoud van landschappen. We roepen natuurorganisaties dan ook op om een aanvraag bij ons in te dienen.”

Mede dankzij de steun van het Cultuurfonds heeft Het Groninger Landschap mooie projecten kunnen realiseren op het gebied van natuurherstel en biodiversiteit. Zo steunde het Cultuurfonds de ontwikkeling van natuur in de Harener Wildernis en het herstel van de oude rivier de Hunze in de stad Groningen. Naast het herstel van de Hunze wordt dit gebied natuurvriendelijk ingericht. Voor het natuurherstel in Polder Breebaart heeft het Cultuurfonds ook een bijdrage geleverd. Vele wadvogels kunnen daar nu broeden, rusten en foerageren.

Kluten
Kluut
Hunzezone
Hunzezone
Harener Wildernis
Kikker
Harener Wildernis

Het Cultuurfonds

Het Cultuurfonds investeert jaarlijks meer dan 40 miljoen euro in de toekomst van cultuur en natuur, dankzij particuliere giften en nalatenschappen, samenwerking met partners en de afdracht van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij. Via het Cultuurfonds krijgen jaarlijks ruim 3.500 cultuur- en natuurprojecten door heel Nederland, in het Caribisch deel van het Koninkrijk en in Suriname een financiële bijdrage. Kijk voor meer info op cultuurfonds.nl/natuur.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

* Verplichte velden

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.