Molenrestauraties in de spotlights

Open Monumentendag-tip van Mirjam Aalfs, bouwkundige bij Het Groninger Landschap: “Ik heb een passie voor molens dus mijn persoonlijke aanrader is om een kijkje te nemen bij de restauratie van een molen. Op zaterdag 9 september 2023 zijn bij vier Groningse molens molenmakers aan het werk. Een unieke kans om dit oude ambacht te bewonderen.”

Levend Erfgoed

Mirjam: “Het thema van Open Monumentendag 2023 is ‘Levend Erfgoed’. Dat staat voor de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen en die zij op hun beurt weer doorgeven aan de volgende generaties.
In Groningen zetten we het bijzondere vak van molenmaker in de spotlights. Molenmaker word je in de praktijk, er is geen opleiding voor. Het is een prachtig beroep waar je vooral met hout werkt. Je hebt kennis nodig van het werktuig dat een molen is. Molenmakers hebben liefde voor hun vak, werken op de mooiste locaties, waar andere mensen niet mogen komen, en geen dag is hetzelfde. Bij Het Groninger Landschap ben ik als bouwkundige betrokken bij het onderhoud en herstel van de molens. Het zijn vernuftige werktuigen en prachtig erfgoed dat we moeten koesteren. Daarom mijn tip: ga kijken bij een van de vier molens!”

De vier molens waar molenmakers hun ambacht laten zien:

Molen De Vier Winden in Pieterburen: van 10.00-13.30u
Werkzaamheden: nieuwe wieken

Molen De Jonge Held nabij Leegkerk: van 13.00 tot 17.00u
Werkzaamheden: nieuwe wieken

Molen De Noordstar in Noordbroek: van 13.00 tot 17.00u
Werkzaamheden: nieuwe wieken en herstel van de bekleding van de kap en het achtkant

Molen de Aeolus in Adorp : van 13.00 tot 17.00u
Werkzaamheden:

De restauratie van de molens wordt mede mogelijk gemaakt door de GRRG-subsidie van de provincie Groningen.

Programma Het Groninger Landschap tijdens Open Monumentendagen klik hier

Mirjam Aalfs

Mirjam Aalfs is sinds 2020 bouwkundige bij Het Groninger Landschap. Mirjam ziet toe op het onderhoud en herstel van de rijksmonumenten in bezit van Het Groninger Landschap en heeft een persoonlijke passie voor molens.

“Het zijn vernuftige werktuigen en prachtig erfgoed dat we moeten koesteren.”