Nieuw pontje Zuidlaardermeer

Toegankelijk voor iedereen

10 augustus 2023 – Het vernieuwde fietspontje op het Zuidlaardermeer is officieel in gebruik genomen, ter vervanging van het oudere pontje dat aan het einde van zijn levensduur was gekomen.

Dit moderne pontje is tot stand gekomen dankzij een gezamenlijke investering van de provincie en de gemeentes Groningen, Midden-Groningen en Tynaarlo. Belangrijke bijdragen zijn ook geleverd door Het Groninger Landschap, de Regio Groningen-Assen en de provincie Drenthe. “Wat we heel belangrijk hebben gevonden is dat het nieuwe pontje voor iedereen toegankelijk moet zijn”, liet wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) al eerder weten. “Ook vinden we het belangrijk dat de pont eenvoudig te bedienen is.”

In tegenstelling tot het oude vaartuig is er op de nieuwe pont plaats voor rolstoelen, scootmobiels en duofietsen. Directeur Marco Glastra van Het Groninger Landschap: “Het is nog steeds een zelfbedieningspont, maar het enige wat je nog hoeft te doen is op een knop drukken. De pont is namelijk elektrisch, en werkt op stroom die opgewekt wordt met zonnepanelen.” Eventueel kan het pontje ook met de hand worden bediend.

De pont vertrekt vanaf een nieuwe plek. Dit is niet langer bij palinghandel Vos, maar driehonderd meter richting het noorden. De afgelopen periode zijn fietspaden aangelegd naar de nieuwe oversteekplaats. Waterschap Hunze en Aa’s en camping Siblu Meerwijck hebben toestemming gegeven om een pad aan te leggen over hun terrein. Met het pontje is het weer mogelijk om een rondje Zuidlaardermeer te maken.

Het pontje is in de vaart van 1 april tot 1 oktober.

Bekijk hier de fietsroute: Fietsroute Zuidlaardermeer