Verborgen parel in het Zuidelijk Westerkwartier toevertrouwd aan Het Groninger Landschap

We houden de plek en de identiteit van de eigenaar verborgen omdat de voormalig eigenaar graag ziet dat dit kwetsbare natuurgebiedje behouden blijft, iets waar wij nu zorg voor dragen. Toch willen we graag een glimp van dit verhaal onthullen, zij het bescheiden.

Een mooie aanvulling

Het Groninger Landschap heeft in totaal meer dan 8.200 hectare natuur in bezit. Hier zitten veel groene parels tussen, zoals de Klutenplas bij Den Andel, de Lettelberterpetten bij het Leekstermeer en het Bourtangerveld bij vesting Bourtange, om maar een paar te noemen. Een kleiner, maar zeker niet minder interessant landschap, kan hier nu met trots aan toegevoegd worden.

Al meer dan 40 jaar wordt dit terrein in het Zuidelijk Westerkwartier met veel zorg onderhouden. Een echtpaar heeft het gebied over een periode van jaren steeds verder uitgebreid en gemaakt tot wat het nu is. Met veel kennis over planten, de geschiedenis van het landschap van het Zuidelijk Westerkwartier en bovenal geduld zijn ze aan de slag gegaan. Er is een structuur aangebracht in het open landschap waarbij water goed weg kan stromen. Ook zijn er inheemse plantenzaden uitgestrooid die passen bij het Zuidelijk Westerkwartier. Aan de rand van dit open landschap ligt een charmant bosje, met veel soorten inheemse bomen.

Op maaien en afvoeren na wordt er weinig ingegrepen. Er is een natuurlijk evenwicht ontstaan, waarin wilde bloemen, struiken en bomen elkaar in bloei afwisselen. In het voorjaar begint het met de opkomst van stinzenplanten in het bosje. Later volgt ook de bloei van bijvoorbeeld de kleine ratelaar en de wilde orchidee in het open veld. De bloeiende heide en blauwe knoop sluit de zomerbloei mooi af. Door de bomenvariatie is het ook in de herfst nog een waar kleurenfestijn. Zo laat ieder seizoen zichzelf hier duidelijk zien.

We voelen ons zeer vereerd dat we dit terrein mogen beschermen.

Overweeg jij om na te laten aan Het Groninger Landschap?

Wil jij het gesprek aangaan over jouw nalatenschap? Overweeg je bijvoorbeeld om een geldbedrag op te nemen in je testament of ben je benieuwd naar de verschillende manieren hoe jij kunt nalaten? Neem dan vrijblijvend contact op met Thijs Meeuwissen.
e-mailadres: t.meeuwissen@groningerlandschap.nl
telefoonnummer: 06 – 13321618