Werkbezoek gedeputeerde Susan Top

Op donderdag 18 januari jl. bracht Susan Top, gedeputeerde van de provincie Groningen voor onder andere de portefeuilles ERL (erfgoed, landschap en ruimtelijke kwaliteit), gaswinning en vrijetijdseconomie, een werkbezoek aan Het Groninger Landschap. Tussen beide organisaties is al decennia lang een goede samenwerking op het vlak van erfgoed, o.a. via de provinciale subsidieregeling voor groot […]

Op donderdag 18 januari jl. bracht Susan Top, gedeputeerde van de provincie Groningen voor onder andere de portefeuilles ERL (erfgoed, landschap en ruimtelijke kwaliteit), gaswinning en vrijetijdseconomie, een werkbezoek aan Het Groninger Landschap. Tussen beide organisaties is al decennia lang een goede samenwerking op het vlak van erfgoed, o.a. via de provinciale subsidieregeling voor groot onderhoud en restauratie van rijksmonumenten.

We startten het werkbezoek op de Ennemaborg, één van de pronkstukken van Het Groninger Landschap waar natuur, landschap en erfgoed op een prachtige manier samenkomen. We namen een kijkje in het koetshuis, waarin zich een bezoekerscentrum bevindt dat door vrijwilligers wordt gerund, en in de borg zelf.

We vervolgden het werkbezoek naar de Hamdijk bij Bad Nieuweschans, waar Het Groninger Landschap dankzij een legaat een monumentale boerderij heeft aangekocht die in zeer slechte staat verkeert. Mede dankzij de subsidieregeling van de provincie en het gemeentelijke NPG-project Graanrepubliek 2.0 kunnen we hier aan de slag met herstel van het rijksmonument en een grondige restauratie en herbestemming. 

Op borg Ewsum in Het Hogeland werden we gastvrij ontvangen door de medewerkers en cliënten van WerkPro. We namen een kijkje in de donjon, een baken van verzet van het ommeland tegen de stad!

In Westerwijtwerd bezochten we molen Zeldenrust en de naastgelegen molenaarswoning. Deze molen is recent versterkt vanwege de aardbevingen. De molen heeft een hoge mate van authenticiteit en vrijwillige molenaars houden de molen draaiend.

Tot slot bezochten we villa Barmerhoek in Doodstil. Ook dit pand is versterkt. Nu wordt het rijksmonument op een innovatie manier verduurzaamd. Dit project is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van provincie Groningen.