Leer vogels herkennen

De Nationale Vogelweek (11 t/m 19 mei) staat voor de deur! Ben jij al bekend met top 10 meest voorkomende vogels in Nederland?

Vogels observeren is niet alleen leuk, het is ook rustgevend én goed voor je gezondheid. En dan is het natuurlijk extra leuk om vogelsoorten te leren herkennen! We hebben 10 veel voorkomende vogels voor je op een rijtje gezet. Ken jij ze al?

10 veel voorkomende vogels in Nederland

Boomklever, veel voorkomende vogel in Nederland
Boomklever

Deze vriend heeft een voorkeur voor grote bomen. Je ziet de boomklever rondom de stam van de boom op en neer lopen. Een blauwgrijs met roestoranje vogeltje, met een stoere zwarte streep over zijn ogen.

Gaai, veel voorkomende vogel in Nederland
Gaai

Van nature een vrij schuwe bosvogel, maar tegenwoordig volop in het stedelijk gebied te vinden. Als je er eentje ziet, is er een grote kans dat in de buurt zijn of haar partner ook te vinden is.

Groenling, veel voorkomende vogel in Nederland
Groenling

De groenling doet zijn naam eer aan, met zijn verenpak in allerlei tinten groen. Als woongebied kiest hij het liefst voor bosranden, maar dichte struiken neemt de groenling ook genoegen mee.

“Vogels kijken is niet alleen leuk, het ook goed voor je gezondheid”

(witwangstern in het Hunzedal)

Grote bonte specht, vogel in Nederland
Grote bonte specht

Spechten hoor je vaker dan dat je ze ziet. Hun geroffel op bomen of dode takken kunnen vooral in de lente een mooi orkest in de bossen veroorzaken. Ook in dorpen en steden te vinden in grotere bomen. Ze hebben een voorkeur voor zachte houtsoorten, zoals berken.

Koolmees

Duidelijk te herkennen aan zijn zwarte kop, gele jasje met zwarte stropdas. De koolmees is een van de meest algemene vogels in Nederland. Als je goed op zijn zang let, merk je dat deze vogel veel verschillende melodieën heeft!

Als je van vogels kijken kunt genieten heb je altijd
iets te doen!

(ringmus)

Pimpelmees, vogel in Nederland
Pimpelmees

De pimpelmees wordt nog wel eens verward met de koolmees. Maar, de pimpelmees heeft géén stropdas om, en heeft een geel met blauw verenkleed. Ze stellen niet zo veel eisen aan hun leefomgeving en zijn veel te vinden in tuinen en parken.

Roodborstje, vogel in Nederland
Roodborstje

Een klein bruin vogeltje met de typerende rode borst. De roodborst is nieuwsgierig en goed van vertrouwen, maar naar zijn soortgenoten vaak agressief waarbij de rode borst duidelijk getoond wordt. Buiten het broedseizoen om, leeft de roodborst dan ook solitair. De jongere vogels hebben nog geen rode borst, maar zijn lichtbruin gevlekt.

Staartmees, veel voorkomende vogel in Nederland
Staartmees

De staartmees kan je zien als een klein schattig bolletje vogel met een lange staart (langer dan het lijfje).  Een witte kop met brede zwarte zijkruinstrepen die samenkomen op de donkere rug. De aanzet van de vleugels is roestbruin van kleur. Staartmezen zijn ontzettend sociaal en vaak in groepjes te vinden. Wanneer eentje even ergens blijft hangen, wacht de hele groep tot het lid van de groep weer bij is.

Vink, veel voorkomende vogel in Nederland
Vink

Dit mooie vogeltje laat zich vooral in de noordelijke gebieden van Nederland zien. Je herkent de mannetjes vink aan zijn korte, kegelvormige snavel, blauwgrijze petje en oranjerode borst (en wangen). Het vrouwtje valt met haar bruinige veren minder op, en kan gauw verward worden met een huismus.

Winterkoning, veel voorkomende vogel in Nederland
Winterkoning

Last but not least, de winterkoning. Deze vogel is ondanks zijn naam, niet bestand tegen koude winters. Een zeer algemene vogel in Nederland. Een klein, bruin vogeltje met een typerende, omhoog staande staart, dat graag op takjes rond ‘hupst’.

Ben je nog niet uitgekeken?

Is de top 10 meest voorkomende vogels je wel bekend? En wil je graag je kennis uitbreiden? Tijdens de Nationale Vogelweek organiseren we veel leuke vogelactiviteiten! Nieuwsgierig? Neem dan hier een kijkje! Onze vrijwilligers vertellen je graag meer over de veelvoorkomende en bijzondere vogels in onze gebieden. Ga je liever zelfstandig op pad? Dan zijn deze plekken zeker een bezoekje waard.

Samen houden we Groningen mooi

Groningen is prachtig! Wij blijven ons inzetten voor het behoud en de bescherming van natuur in Groningen, zodat dieren een thuis hebben en mensen van natuur kunnen genieten. Dit kunnen we niet alleen. Ook jouw steun is hard nodig. Word daarom Beschermer en maak voor maar € 2,50 per maand het verschil voor de natuur bij jou in de buurt.