William Moorlag nieuwe voorzitter raad van toezicht Het Groninger Landschap

Haren, 5 juni 2024 – Per 1 juli 2024 is William Moorlag (Onderdendam,1960) benoemd als voorzitter van de raad van toezicht  van Het Groninger Landschap. Moorlag heeft uitgebreide bestuurlijke ervaring. Zo was hij gedeputeerde van de provincie Groningen, lid van de Tweede Kamer en vakbondsbestuurder voor de FNV. Als voorzitter van de raad van toezicht […]

Haren, 5 juni 2024 – Per 1 juli 2024 is William Moorlag (Onderdendam,1960) benoemd als voorzitter van de raad van toezicht  van Het Groninger Landschap. Moorlag heeft uitgebreide bestuurlijke ervaring. Zo was hij gedeputeerde van de provincie Groningen, lid van de Tweede Kamer en vakbondsbestuurder voor de FNV. Als voorzitter van de raad van toezicht volgt hij Fleur Gräper – van Koolwijk op die begin dit jaar deze functie moest neerleggen vanwege haar benoeming tot demissionair staatssecretaris Cultuur en Media.

Het Groninger Landschap is verheugd dat William Moorlag zich wil verbinden aan Het Groninger Landschap in de rol van voorzitter van de raad van toezicht. Waarnemend voorzitter Bert Scholtens: “William is krachtig geworteld in Groningen en heeft liefde voor het landschap. We menen dat hij met zijn ervaring en kundigheid uiterst waardevol zal zijn voor de raad van toezicht en de organisatie.”

William Moorlag is blij met de keuze van de raad van toezicht om hem als voorzitter te benoemen: “Onze prachtige Groninger natuur, landschappen en monumenten verdienen goed beheer en bescherming. Dat geschenk van de natuur en onze voorouders moeten we goed doorgeven aan generaties na ons. Daar wil ik me, samen met alle medewerkers en vrijwilligers, voor inzetten!”

De raad van toezicht ziet toe op de algemene gang van zaken binnen Het Groninger Landschap, op het door de directie gevoerde beleid en beheer en op het functioneren van de directie. De raad van toezicht doet dit vanuit een onafhankelijke en ongebonden positie. De raad bestaat uit zeven leden die voor maximaal twee termijnen van vier jaar benoemd worden. De leden van de raad ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden.

In het dagelijks leven werkt Moorlag als zelfstandig adviseur bij Publieke Zaken, een adviesbureau voor public affairs dat zich richt op organisaties die kampen met de energie-, klimaat-, en landbouwtransitie. Daarnaast is hij onafhankelijk voorzitter van de Pensioentafel Zorg en Welzijn.