Pelgrimsoord Helwerder wierde

De eerste predikers die in Noord-Groningen het Christendom kwamen brengen, trokken van wierde naar wierde. Boerennederzetting Helwerd hebben ze ook aangedaan, dat is zeker. In de negende eeuw genas Liudger, de latere bisschop van Münster’, hier de heidense zanger Bernlef van zijn blindheid. Dit wonder bleef niet onopgemerkt: de tweekoppige wierde trekt nog steeds pelgrims uit alle windstreken.

Wat doet Het Groninger Landschap

In 1997 hebben we de wierde flink opgeknapt. Er is een parkeerplaats aangelegd en een informatiepaneel geplaatst. Een bankje achter de wierde geeft prachtig zicht op het kerkje van Rottum, een dorpje ten zuiden van Helwerd. Dit bescheiden kerkje kwam in de plaats van een indrukwekkend klooster dat in de 13e eeuw werd gesticht door de Benedictijnen. Dankzij gericht onderhoud houden we het gebied zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat. Schapen worden ingezet om de wierde open te houden en daarmee goed zichtbaar en beleefbaar.

Samen houden we Groningen mooi

Groningen is prachtig! Wij blijven ons inzetten voor het behoud en de ontwikkeling van alle natuurgebieden, zodat Groningers van nu én de toekomst kunnen blijven genieten van Groninger natuur. Ook jouw steun is hard nodig. Word daarom Beschermer en maak voor maar € 2,50 per maand het verschil voor het prachtige landschap bij u in de buurt.

Bezoekersinformatie

Locatie
Usquerderweg 21
9998 NZ Rottum

De Helwerder Wierden liggen langs de weg van Kantens naar Usquert, tussen Rottum en Usquert, achter Theater Bernlef.

Contact
telefoonnummer: 050 313 5901
e-mailadres: info@groningerlandschap.nl

Op de kaart