Wierdekerkhof Olle Weem

Twaalf zerken en wat bomen op een gedeelte van een wierde is alles wat rest van Vliedorp: een dorpje met kerk, dertien huizen en een pastorie, in het Gronings ‘weem’ genoemd. De kerk verdween begin 18e eeuw, gevolgd door de huizen en de weem. Het Groninger Landschap koestert dit markante plekje in het groen door zorgvuldig onderhoud.

Oude grafzerken

Het kerkhof ‘Olle Weem’ dankt zijn voortbestaan aan het buurdorp Houwerzijl. De bewoners van dit dorp bleven na het vertrek van de laatste inwoners van Vliedorp hun doden begraven op de begraafplaats van de wierde. Bij goed weer liep men via het kerkpad, bij slecht weer ging de tocht per boot over de Houwerzijlstervaart.

Van de twaalf resterende grafzerken dateert de oudste van 1737, de jongste van 1883. De kerk is begin 18e eeuw al afgebroken om de stenen te gebruiken voor de pastorie in Leens. Het kerkhof was dus nog bijna een eeuw in functie, toen het dorp feitelijk niet meer bestond.

Met het herstel van de zerken en het terreintje, blijft de bijzondere geschiedenis van dit plekje behouden voor omwonenden en bezoekers.

Olle Weem bezoeken

Wierdekerkhof Olle Weem ligt ten oosten van Niekerk en ten noorden van Houwerzijl aan het fietspad tussen Houwerzijl en de weg Vlakke Riet. Vlakbij de brug over de Houwerzijlstervaart vind je een klaphekje dat toegang geeft tot de wierde.

Het kerkhof is toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

Bezoekersinformatie

Openingstijden
Het kerkhof is toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

Locatie
Vlakkeriet 1
9973 TB Houwerzijl

Contact
050 313 5901
info@groningerlandschap.nl

Op de kaart