Erfgoedlogies Harssensbosch

In het het oudste cultuurlandschap van Europa kochten wij in 2008 het keuterijtje Harssensbosch bij Adorp. Vijfhonderd meter van de weg, midden in het land ligt het beeldschoon verbouwd boerderijtje.

Slapen in een bedstee!

Het voorhuis is ingericht voor 3 á 4 personen. Er zijn geen aparte slaapkamers; je slaapt er in twee bedsteden. Een robuuste gaskachel zorgt voor de sfeer, de moderne vloerverwarming voor het comfort. In het achterhuis is een kleine expositie ingericht. Hier organiseren wij af en toe kleinschalige activiteiten.

Een unieke locatie in het even unieke Reitdiepgebied, bij uitstek geschikt voor liefhebbers van natuur, rust en ruimte. In de directe omgeving kun je heerlijk wandelen en fietsen. Het gezellige stadscentrum van Groningen ligt op slechts 8 kilometer afstand. Bezoek de Martinitoren of het Groninger Museum. De stad biedt een uitgebreid aanbod aan goede restaurants, terrassen en uitgaansgelegenheden.

Een rijke historie

Op deze plek stonden ooit een middeleeuws steenhuis en een borg. Van beide is niets meer over. Toch zijn in het landschap nog veel sporen te vinden die aan hun bestaan herinneren. Het Groninger Landschap vindt het belangrijk om deze sporen te behouden en heeft ze beter zichtbaar gemaakt. Wie goed kijkt ziet een rijke historie.

Eind 15e eeuw trouwde de dochter van Azeghe van Harsens, de eigenaar van het steenhuis, met Barthold Entens. Hun zoon Peter liet in 1540 een stukje verderop, op de verlaten dorpswierde, een L- vormige borg bouwen. Het waren de hoogtijdagen van Harssens. De borg stond met de muren in het water van de binnengracht. Een stenen poortgebouw of bruggenhoofd bood toegang tot de borg. Ruim rondom lag een buitengracht. Op het borgterrein, ten noordoosten van de borg, stond de kerk. De dorpelingen werden begraven op het aanliggende kerkhof.

Vaste expositie

In de schuur van de boerderij is een kleine expositieruimte die wordt gebruikt voor kleinschalige activiteiten. Deze expositieruimte is van juni tot oktober iedere zaterdag geopend; onze gidsen staan klaar om je alles over deze historische plek te vertellen!

Bezoekersinformatie

Kijk bij Buitenleven vakanties voor meer informatie.

Locatie
Provincialeweg 4
9774 Adorp Adorp

Contact
Telefoonnummer: 050 3135901
E-mailadres: info@groningerlandschap.nl

Openingstijden expositie
Zaterdag: 13.00 – 17.00 uur

Op de kaart