Oude Dijk Den Andel

Bekijk alle Bijzondere plekken

De Oude Dijk bij Den Andel

Een kleine bult in het landschap herinnert aan een groots verleden. Hier wordt een restant van de middeleeuwse Oude Dijk gemarkeerd. Deze diende als zeewering tot ze in de kerstvloed van 1717 werd weggespoeld en daarna vervangen door de Middendijk. Het Groninger Landschap geeft het dijkje een blijvende, zichtbare plek in het landschap, onder andere door gericht maaibeleid. Oude dijkplanten als de gele en paarse morgenster keren daardoor terug.

Een laatste restje landbescherming

De Oude Dijk in Den Andel is een typisch voorbeeld van een waardevol cultuurhistorisch landschapselement. De oude zeewering maakte deel uit van het allereerste dijkstelsel dat heel Noord Groningen moest beschermen. Deze dijk uit de vijftiende eeuw liep langs het gebied Pieterburen, Den Andel, Warffum, Usquert, Uithuizen.

Oude dijk Den Andel

Kerstvloed

Uiteindelijk maakte de zee toch korte metten met deze bescherming van mensenhand. De dijk werd tijdens de Kerstvloed van 1717 grotendeels weggespoeld en was niet meer te herstellen. Er vielen tweeduizend slachtoffers en een groot deel van de provincie stond onder water. Zelfs de stadswallen van Groningen werden bedreigd. Een jaar later begonnen men met de bouw van een nieuwe dijk, een stuk noordelijker. Deze ‘Middendijk’ is nog goed in het landschap te herkennen.

Oude dijk - Den Andel

De Oude Dijk bezoeken

De Oude Dijk ligt aan de weg van Den Andel naar Westernieland. Deze weg volgt het oorspronkelijke tracé van de dijk. Wandelen op en rond de dijk is toegestaan. Aangelijnde honden zijn welkom.

360 graden

Benieuwd hoe De Oude Dijk in Den Andel eruit ziet
klik hier voor een virtuele tour over de Oude Dijk en neem een kijkje.

Oude dijk Den Andel