Kikker
Tien klimaatpoelen in Groningen
Lange periodes van droogte, vaker wateroverlast, hoge temperaturen. Klimaatverandering heeft een grote impact op natuur, dier en mens. Het realiseren van klimaatbestendige natuur is noodzakelijk om de gevolgen op te vangen. Het Cultuurfonds begrijpt dit als geen ander, daarom heeft het Cultuurfonds € 150.000 geschonken aan Het Groninger Landschap. Met dit bedrag gaat Het Groninger Landschap tien klimaatpoelen aanleggen.
De staat van de natuur holt hard achteruit; 2023 was het warmste én natste jaar ooit gemeten, met daarbij een droogterecord. Door de toenemende droogte verdwijnen leefgebieden van plant- en diersoorten die van water afhankelijk zijn. Om deze gevolgen te bestrijden gaat Het Groninger Landschap met steun van Het Cultuurfonds in de aankomende jaren tien klimaatpoelen aanleggen.
Klimaatbestendige poelen
Door het toevoegen van waterelementen en een hoger grondwaterpeil willen we water beter vasthouden in natuurgebieden. Een van de oplossingen is aanleggen en beheren van poelen. In de afgelopen eeuw is 50 tot 90% van de poelen in Europa verdwenen. De overgebleven poelen verkeren vaak in een slechte ecologische staat door o.a. intensivering van het landgebruik en verstedelijking. Poelen moeten actief beheerd worden, anders groeien ze binnen enkele jaren dicht.
Wat is een klimaatpoel?
Klimaatpoelen zijn bestand tegen langere periodes van droogte. Deze poelen zijn het leef- en foerageergebied van vissen, vogels en amfibieën en, in tijden van droogte, kunnen deze klimaatpoelen dienen als toevluchtsoord. Een klimaatpoel heeft een doorsnede van 8 tot 10 meter en een minimaal wateroppervlakte van 50 vierkante meter. Een klimaatpoel is van nature waterdicht door de aanwezigheid van leem. Tot slot is een klimaatpoel maximaal 2 meter diep en heeft aan de noordzijde een natuurvriendelijke oever. We onderzoeken of we in de aankomende periode op de onderstaande plekken de eerste klimaatpoelen kunnen aanleggen:
- In het Zwarte Veen, Bourtange
- Bij het Bezoekerscentrum Dollard, Termunten
- In het Katerhalsterbos
Het Cultuurfonds doneert 2 miljoen euro aan natuur in Nederland
De staat van de natuur holt hard achteruit; 2023 was het warmste én natste jaar ooit gemeten, met daarbij een droogterecord. Het realiseren van klimaatbestendige natuur is noodzakelijk , daarom investeert het Cultuurfonds dit jaar 2 miljoen extra via de twaalf provinciale Landschappen. “Natuur en cultureel erfgoed zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Klimaatverandering heeft een enorme impact op het Nederlandse landschap en daarom doneren we de extra 2 miljoen aan provinciale Landschappen. Het creëren van klimaatbestendige natuur is een prioriteit”, aldus Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds.
Het Groninger Landschap ontvangt € 150.000 voor het realiseren van klimaatbestendige natuur.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws
* Verplichte velden