Wij&Wadvogels

Het Waddengebied is een onmisbare schakel op een belangrijke vogeltrekroute: de Oost Atlantische trekroute. Miljoenen vogels brengen er de winter door, broeden er in de zomer of maken er een tussenstop op hun trektochten van het hoge Noorden naar Afrika en omgekeerd.

Helaas gaat het niet goed met een groot aantal vogelsoorten in het Waddengebied. Van typische wadvogels zoals scholekster, kluut en noordse stern is het broedsucces zo laag dat het de sterfte niet compenseert en de populaties sterk onder druk staan. Hoogste tijd om in actie te komen! Samen met acht natuurorganisaties werkt we samen aan Wij&Wadvogels. De eerste fase loopt tot en met 2023 en bestaat uit 24 deelprojecten. Deze projecten zijn allemaal terug te leiden naar drie sporen:

Tijdens de eerste fase van Wij & Wadvogels coördineert Het Groninger Landschap een onderzoek naar het broedsucces op de vastelandskwelders van Noord-Holland, Fryslân en Groningen.

Onderzoek

Zomerstormen, predatie, gebrek aan voedsel, noem het maar op. De koloniebroeders en kweldervogels die op de vastelandskwelders broeden hebben met vele dreigingen te maken. Om meer inzicht te krijgen in de oorzaken van de achteruitgang en om uiteindelijk het broedsucces op de vastelandskwelders te verhogen, doet Het Groninger Landschap onderzoek.

Het doel is om via literatuuronderzoek, een praktijkinventarisatie en pilotprojecten zicht te krijgen op effectieve maatregelen om het broedsucces langs de vastelandskust van de Waddenzee te verbeteren. In het onderzoek worden vier factoren onderzocht, dit zijn: zomerstormen, predatie, vegetatiebeheer en voedselaanbod.

In het afgelopen jaar is er veel werk verzet met betrekking tot het onderzoek over het broedsucces van wadvogels op de vastelandskwelders. Zo zijn er gesprekken geweest met belanghebbenden en deskundigen en is er literatuuronderzoek gedaan. Tevens is er veel veldwerk verricht. Denk hierbij aan voedselinventarisaties in projectgebieden, zenderen van predatoren en ringen en zenderen van kluten.

Wad doe jij

Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Waddenvereniging, It Fryske Gea, Landschap Noord-Holland en Het Groninger Landschap slaan de handen ineen voor de wadvogels. We willen waddenliefhebbers bewust maken hoe belangrijk het is om vogels niet onnodig te verstoren. Wat kun jij doen om verstoring te voorkomen? Besef dat je in een belangrijk vogelgebied bent. Kijk om je heen! Zie je vogels? Geniet, maar houd afstand. Kijk voor meer informatie op www.WADdoejij.nl

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

* Verplichte velden

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.