Ciel Ypma (1952-2022) heeft maar liefst €248.690,- nagelaten aan Het Groninger Natuurfonds van Het Groninger Landschap. Een bijzondere gift om stil van te worden. Met het fonds wordt nieuwe natuur in de provincie aangekocht.

Jan Ypma deelt het verhaal van zijn zus, wiens nalatenschap een waardevolle bijdrage levert aan de natuur in Groningen.

Ciel Ypma werd in februari 1952 geboren en groeide op in een groot katholiek gezin op een traditionele kop-hals-romp boerderij nabij Arum, tussen Bolsward en Harlingen. Zo’n tien jaar later was bijna het hele nest uitgevlogen naar kostschool, opleiding of eerste betrekking, en bleef Ciel met haar jongste broer en haar ouders achter.

Na een studie Andragogiek in Groningen vertrok ze naar Utrecht, waar ze zich in de jaren 80 als adviseur bij de provincie hard maakte voor vrouwenemancipatie. Daarnaast was ze een drijvende pionier achter de opzetting van de vrouwenvakschool. Rond 1990 keerde ze terug naar Groningen. Hier zette ze zich onder andere in als programmamanager voor de Europese Sociale Fondsen.

Kunst, landschap en natuur

Naast een werkzaam leven dat veelal in het teken stond van rechtvaardigheid voor achtergestelde groepen kon ze in haar vrije tijd erg genieten van Groninger kunst. Ze maakte zelf aquarellen en beeldjes (die ze ‘laswerkjes’ noemde). Daarnaast genoot ze onder andere van de werken van kunstenaarsvereniging De Ploeg. Deze groep kunstenaars maakte veel werken waarbij de provincie Groningen en haar kenmerkende landschap centraal stond, zo ook het Reitdiepgebied. Mede hierdoor en vanwege haar liefde voor natuur in Groningen heeft ze de Groninger Natuur deze prachtige gift gedaan.

Kunstwerk van Ciel Ypma

Overweeg jij om na te laten aan Het Groninger Landschap?

Wil jij het gesprek aangaan over jouw nalatenschap? Overweeg je bijvoorbeeld om een geldbedrag op te nemen in je testament of ben je benieuwd naar de verschillende manieren hoe jij kunt nalaten? Neem dan vrijblijvend contact op met Thijs Meeuwissen, contactpersoon nalatenschappen.

e-mailadres: t.meeuwissen@groningerlandschap.nl
telefoonnummer: 06 – 13321618

Kijk hier voor meer informatie over nalaten: Nalatenschap – Het Groninger Landschap in uw testament