Uitverkocht: Hunzedalvaart

Uitverkocht: Hunzedalvaart

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.

Exclusieve vaartocht door vogelparadijs Hunzedal

De Hunzedalvaart is een bijzondere tocht door het Hunzedal. De Emma vaart vanuit de stad Groningen over de oude rivier de Hunze naar het Zuidlaardermeer. Je passeert de Onnerpolder, de Westerbroekstermadepolder, het Foxholstermeer, de Kropswolderbuitenpolder en de Oostpolder. Een gids van Het Groninger Landschap vertelt over de ontstaansgeschiedenis en de bijzondere flora en fauna van dit vogelrijke gebied.  Het is dé kans om dit bijzondere gebied eens vanaf het water te ontdekken. Na de lunch aan het Zuidlaardermeer volgt een korte excursie door de Oostpolder, waarna de oude dame terugvaart naar de opstapplek bij Museum aan de A.


Geschiedenis van De Hunze

De tocht volgt de Hunze. Deze oude rivier begint in het zuiden van Drenthe en ligt aan de oostkant van de Hondsrug. Oorspronkelijk liep de Hunze door tot de Waddenzee. Vroeger stond dit beekdal in het najaar en in de winter onder water. Het was er zompig en moerassig, het waren echte weidevogelgebieden. Later nam de mens het hier over: oeverlanden werden ingepolderd en drooggelegd voor bewoning, veeteelt en akkerbouw. Dat ging ten koste van planten en vogels, want die hadden juist een gevarieerde en natte leefomgeving nodig. De rivier werd in de loop der tijd gereduceerd tot een steeds smaller wordend stroomdal en in de 20e eeuw werden de meanders afgesneden om de Hunze te kanaliseren.


Het Hunzedal terug in oude staat

Samen met Het Drents Landschap zet Het Groninger Landschap zich in om het Hunzedal zoveel mogelijk in zijn oude staat terug te brengen. Bijvoorbeeld door een ander waterbeheer te voeren: ’s winters een hoger waterpeil, ’s zomers juist een lagere stand. Planten en dieren hebben daar baat bij. Tegenwoordig is de Oostpolder weer een echt vogelparadijs en kom je er de geoorde fuut, kleinst waterhoen, witwangstern, kemphaan, watersnip en talloze eendensoorten tegen. De diversiteit in het gebied en het grote voedselaanbod maken het gebied ook aantrekkelijk als broedgebied van de zeearend. Deze imposante vogel jaagt er op vis, eenden en ganzen.


Vaarschema

  • zaterdag 17 juni VOL
  • donderdag 22 juni VOL
  • donderdag 29 juni VOL
  • dinsdag 4 juli VOL
  • dinsdag 11 juli VOL
  • vrijdag 14 juli VOL
  • woensdag 19 juli VOL
  • woensdag 26 juli VOL
  • dinsdag 1 augustus VOL
  • dinsdag 8 augustus VOL

Korting en aanmelden

Standaard prijs: € 70 per persoon (inclusief koffie/thee en lunch)

Beschermersprijs: € 60 per persoon (inclusief koffie/thee en lunch)

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
Vermeld in de e-mail of u Beschermer van Het Groninger Landschap of Vriend van Museum aan de A bent.

 

Datum: Op eigen gelegenheid
Opstapplek Museum aan de A, Groningen
Noordelijk Scheepvaartmuseum, Brugstraat, Groningen
Vaarexcursie
Er-op-uit
Maximum aantal inschrijvingen bereikt
Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Deel deze activiteit