Onze bonte bentheimers
Onze varkens en biggen rennen en wroeten tenminste nog lekker buiten. Ruimte in overvloed, zelfs om een heerlijk modderbad te nemen. Binnen ligt een dik pak stro op de grond. Ze lopen vrij in en uit. Met onze bonte bentheimers helpen we een zeldzaam huisdierras in stand te houden.
Levend erfgoed
Onze bonte bentheimers behoren net als de Nederlandse toggenburgers, de Groninger meeuwen en onze Groninger blaarkoppen tot levend erfgoed. Onder het levend erfgoed vallen historisch waardevolle dierenrassen. Vele dierenrassen werden vroeger speciaal gefokt en geselecteerd voor de kwaliteit of hoeveelheid melk, vlees of wol die ze opbrachten. Over de jaren heen zijn er vervolgens nieuwe rassen bijgekomen en verder doorontwikkeld, minder producerende rassen zijn hierdoor op de achtergrond geraakt. Wij zetten ons in voor het behoud van deze dieren voor komende generaties. Onze bonte bentheimers leven op het boerenerf van Bezoekerscentrum Reitdiep in Noorderhoogebrug.
Bijna uitgestorven
Bonte bentheimers ontstonden toen de vraag naar vetter vlees in 1840 toenam en boeren Engelse Berkshire- en Cornwall-varkens met elkaar gingen kruisen. Toen de vraag naar vetvlees in de jaren 70 drastisch afnam, daalde ook de populatie bonte bentheimers sterk. Bijna was de bonte bentheimer uitgestorven. Gelukkig bleef een Duitse boer, Gerhard Schulte-Bernd, hardnekkig bonte bentheimers fokken. In de jaren negentig van de vorige eeuw had alleen hij nog bonte bentheimers. In Nederland was het ras destijds volledig verdwenen. We danken Schulte- Bernd dat hij deze prachtige dieren heeft gered van de ondergang. Nog steeds is het ras erg zeldzaam. De naam verraadt waar hij vroeger veel voorkwam: in het Drents-Duitse grensgebied bij Bentheim.
Zwarte vlekken
Kenmerkend aan de bonte bentheimer zijn de zwarte vlekken over hun hele lichaam. Opvallend zijn ook de grote hangende loboren. Het is een middelgroot varken met een hoogte tussen de 70 en 75 cm, als hij op vier poten staat. Onze volwassen zeugen wegen bijna tweehonderd kilo. Een volwassen mannetje, een beer, is nog zwaarder: zo’n tweehonderdvijftig kilo. De varkens die wij houden zijn zeugen met biggen; vriendelijk en makkelijk om te houden en dus ook ideaal voor op het bezoekerscentrum. Ze leven sober en zijn robuust genoeg om in het voorjaar en de zomer buiten te leven. In de winter verblijven ze samen met het andere vee in de potstal.
Kijk hieronder naar een video van zanger en presentator Alex Vissering over de bentheimers bij Bezoekerscentrum Reitdiep in Groningen. De video komt uit 2011, maar geeft nog een actueel beeld over het dier.
Tientallen biggen
Elk jaar krijgen onze zeugen biggen. Varkens zijn drie maanden, drie weken en drie dagen zwanger, makkelijk te onthouden. Half mei mogen de biggen voor het eerst naar buiten. De biggen zijn grote publiekstrekkers. Jammer genoeg is het tegenwoordig een bijzonderheid wanneer varkens buiten vrij mogen spelen en scharrelen. Wij geven ze graag alle ruimte, lekker in de modder!
Samen houden we Groningen mooi
Groningen is prachtig! Wij blijven ons inzetten voor het behoud en de ontwikkeling van natuur in Groningen, zodat Groningers van nu én de toekomst ervan kunnen blijven genieten. Ook jouw steun is hard nodig. Word daarom Beschermer en maak voor maar € 2,50 per maand het verschil voor het prachtige landschap bij jou in de buurt.