Wilde bloemen en planten in Groningen

Veel bloemen en planten zijn onder controle van de mens. Kamerplanten, tuinplanten, landbouwgewassen, allemaal zijn ze aangepast aan de wensen van de mens. Gelukkig bestaan er ook nog écht wilde bloemen en planten. In de aankomende tijd zetten we wilde bloemen en planten in het zonnetje met activiteiten, tips en meer!

Icoon van Groningen: Waterdrieblad

Waterdrieblad (menyanthes trifoliata) is dé icoonsoort van Groningen, een bijzondere wilde water- of oeverplant die nog maar weinig in de natuur voorkomt. Waterdrieblad bloeit in de lente en behoort tot de Watergentiaanfamilie. Waterdrieblad heeft drie eivormige bladeren en een tros witte bloemen op een steel. Waterdrieblad is te vinden in ondiep water en verlandingszones. Maar ook in veenmoerassen, vennen en duinvalleien komt de soort voor. In Groningen kun je Waterdrieblad vinden in het Hunzedal en Westerwolde.

Waterdrieblad
Handen in één voor wilde bloemen en planten

LandschappenNL, de koepel van alle provinciale landschapsorganisaties, en Stichting Het Levend Archief slaan de handen in één voor het bouwen van een ‘back-up van de natuur’. Het behouden en herstellen van inheemse flora is cruciaal voor een duurzame toekomst. In deze Nationale Zadencollectie wordt zaadmateriaal van alle in ons land bedreigde planten opgeslagen. Het verdwijnen van wilde plantensoorten leidt tot het verlies van veerkrachtige ecosystemen waar ook de mens deel van uitmaakt. Hank Bartelink, LandschappenNL: ‘Bescherming van goed beheerde leefgebieden voor alle inheemse planten is een vereiste om een rijke natuur in Nederland te behouden. Een Nationale Zadencollectie maakt het mogelijk om onze wilde flora nú veilig te stellen voor later.

Steenanjer Bourtangerveld

Activiteiten Wilde bloemen en planten

Onze vrijwillige gidsen organiseren doorlopend activiteiten over cultuurhistorie, dieren en planten. Kijk in onze Eropuit-kalender voor het actuele overzicht van activiteiten. Ga je liever op eigen gelegenheid de natuur in om wilde bloemen en planten te ontdekken? Probeer dan een van onze wandelroutes.

Botanische parel

In het dal van de Drentsche Aa ligt een botanisch juweel: ‘t Hemrik. Het natuurgebiedje is klein van stuk, maar groots in biodiversiteit. Nergens in de gebieden van Het Groninger Landschap groeien zoveel zeldzame plantensoorten bij elkaar. De botanische rijkdom is te danken aan een fenomeen dat opborrelt uit de bodem: kwelwater. Kwel is de motor van de zeldzame plantengroei. Jan Beekman, natuurbeheerder ecologie, vertelt: “Regenwater dat op de Hondsrug valt, zakt daar in de grond. Na een reis van meer dan honderd jaren komt het hier in het dal weer naar boven. In de tussentijd heeft het water mineralen opgenomen. Deze planten zijn afhankelijk van de mineralen.” Dat het water in dit gebied inderdaad kwel is, wordt bewezen door de rode kleur van het ijzerrijke water, de olieachtige bacteriefilm die op het water ligt, en de koude temperatuur.

De natuur heeft jouw hulp nodig

Het Groninger Landschap zet zich in voor de bescherming en het behoud van natuur in de provincie Groningen. Wilde bloemen en planten horen hierbij. Dit doen we door natuur aan te kopen, waar nodig herstellen en voor altijd beschermen. Zodat Groningers van nu en de toekomst hiervan kunnen blijven genieten. Dit kunnen we niet alleen. Alleen met steun van onze vrijwilligers én Beschermers kunnen we meer Groninger beschermen. Help ook mee, dit kan al voor € 2,50 per maand!
Word Beschermer

Natuurbeheerder wandelt door natuurgebied Harener Wildernis