Werkzaamheden Landschapselementen in de Hunzezone officieel afgerond
De afgelopen weken hebben we gewerkt aan het verbeteren en herstellen van verschillende landschapselementen in de Hunzezone bij Euvelgunne in Groningen-stad. Als laatste onderdeel zijn er deze week vier elzen geplant in de houtsingel. Dit project is uitgevoerd met financiële steun van Fonds 1999 en het Dinamo Fonds. Arbor Noord-Nederland heeft een groot deel van de werkzaamheden uitgevoerd.
Het herstel van de landschapselementen
Er is met name aan de houtsingel van ruim een kilometer lang gewerkt om deze weer sterk en vitaal te maken voor de toekomst. Hiervoor hebben we Arbor Noord-Nederland ingeschakeld, een Gronings bedrijf dat gespecialiseerd is in boomverzorging. Bart Ritsema, directeur van het bedrijf, licht toe dat zij in de eerste plaats de singel hebben uitgedund: “schietwilgen domineerden het geheel, waardoor andere struiken en bomen minder kans kregen om zich te ontwikkelen. Door het uitdunnen en het verwijderen van zieke en omgevallen bomen, krijgen de elzen nu meer ruimte om te groeien. Onderaan zullen struiken zoals meidoorn en sleedoorn zich beter kunnen ontwikkelen. Dit leidt tot een vitaler en gevarieerder geheel, wat bevorderlijk is voor de biodiversiteit. Daarnaast past de elzensingel ook cultuurhistorisch beter in het landschap.”
Naast de houtsingel wordt ook een poel in het gebied hersteld. Dit herstel wordt afgerond na de winter, als de amfibieën weer uit hun winterslaap komen.
Het gebied
De Hunzezone is een prachtig groen gebied dat ingesloten ligt in het bedrijventerrein Euvelgunne. Deze groene parel hebben we te danken aan Thies Dijkhuis, de laatste boer van het gebied. Hij wist de oprukkende bedrijvigheid tegen te houden en bleef gedurende zijn leven als laatste boer actief in het gebied. Dankzij zijn inzet zijn de houtsingels, weilanden, boerderij en het deel van rivier de Hunze behouden gebleven. In maart 2019 overleed boer Thies en is de boerderij en het land door de familie nagelaten aan Het Groninger Landschap. Nu is het aan ons om deze plek als groene, historische oase te beschermen.