Letterzetter veroorzaakt verandering in Harense Bos, Zevenhuizen
In het Harense Bos bij Zevenhuizen sterven al langere tijd fijnsparren door de letterzetter, een schorskever die verzwakte bomen aantast. Hierdoor ontstaat het risico dat de verzwakte bomen omvallen. Om de veiligheid van bezoekers te waarborgen, worden dode bomen binnen een zone van 25 meter langs de paden verwijderd. Dit versnelt de natuurlijke omvorming van het bos naar een gevarieerder en toekomstbestendiger landschap.
Fijnsparren zijn lang geleden op veel plekken in Nederland aangeplant voor houtproductie, zo ook in het Harense Bos. Hoewel de houtproductie hier niet meer actief is, staan de bomen er nog steeds. In de afgelopen jaren hadden de sparren het moeilijk. Droge zomers en de letterzetter hebben de bomen flink doen verzwakken en kunnen snel omvallen.
Om de veiligheid van bezoekers te waarborgen, controleren we onze natuurgebieden zorgvuldig. Dode fijnsparren breken namelijk soms spontaan af. Om het risico op vallende takken en omvallende bomen te minimaliseren, hebben we besloten alle dode fijnsparren binnen een zone van 25 meter langs de paden om te zagen.
Natuurbeheer Bert Speelman legt uit uit waarom de letterzetter zo schadelijk is voor de fijnspar: “Het piepkleine kevertje de letterzetter gaat onder de bast zitten, graaft een geultje en legt eitjes. Dan komen de larven uit en die vreten alles onder de bast weg. De bast valt eraf, de boom wordt zacht en week of de wortel sterft af, en dan kunnen ze omvallen.“
Werkzaamheden Harense Bos
In het Harense Bos zijn veel fijnsparren doodgegaan langs de wandelpaden. De afgelopen jaren hebben we hier dode bomen met lieren gecontroleerd omgetrokken, maar vanwege de snelle afsterving van de fijnsparren is nu besloten om de dode bomen om te zagen. Op 9 februari zijn de eerste dode bomen omgezaagd, maandag 17 februari wordt het werk afgerond.

Versnelde bosomvorming
Ons bosbeheer richt zich op het geleidelijk omvormen van uniforme naaldbossen naar meer diverse, gemengde bossen. Dit proces zou normaal gesproken in kleine stappen plaatsvinden, maar door de toenemende sterfte van fijnsparren vindt deze natuurlijke ontwikkeling nu een stuk sneller plaatst. De afgelopen jaren kreeg de bosbodem door de afname van sparren al meer licht, waardoor soorten als lijsterbes, vuilboom, eik, berk en hulst zich konden ontwikkelen.
Het bosbeeld zal de komende tijd blijven veranderen: waar eerst veel staand dood hout was, is er nu meer liggend dood hout. De omgezaagde dode bomen verteren langzaam, dat is goed voor paddenstoelen, insecten, dassen, wormen en spechten. Doordat licht nu de bosbodem beter kan bereiken, is er meer ruimte voor de ontkieming van nieuwe boom- en struiksoorten. Binnen enkele jaren zal hier zich een gevarieerde struiklaag ontwikkelen, met loofbomen erboven, waardoor een nieuw bosklimaat ontstaat dat past bij het landschap in het Zuidelijk Westerkwartier.
Het Groninger Landschap geeft de natuur de ruimte om zich op eigen kracht te herstellen. Bezoekers kunnen vanaf de wandelpaden deze bijzondere transformatie zelf ervaren en genieten van het bos in ontwikkeling.
Kijk hier voor meer informatie over het Harense Bos.
Heb je vragen of opmerkingen over de werkzaamheden? Neem dan contact op met natuurbeheerder Bert Speelman.
Telefoonnummer: 06-13886877
e-mailadres: b.speelman@groningerlandschap.nl
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief
* Verplichte velden