Natuurbossen in Groningen

Het gaat goed met het bos in Groningen. In het Nanninga’s Bos en het Harense Bos stonden vroeger alleen naaldbomen, aangeplant door de mens en bedoeld voor de houtproductie. Deze bossen zijn we langzaam aan het veranderen naar een natuurbos met een veel grotere variatie in bomen, struiken en dieren. Deze overgang duurt vele jaren. Maar de komst van bijvoorbeeld de boomkever en de boommarter zijn tekenen dat het Groninger bos op de goede weg is.


Geleidelijk aan proberen we in beide productiebossen ruimte te maken voor loofbomen en ander groen. Dit kan niet in een keer. Als je rigoureus kapt, wordt de kale plek alleen maar ingenomen door snelgroeiende struiken. En juist een variatie aan boomsoorten en struiken kleurt een bos van bodem tot boomtoppen groen, met mos, varens en hulst en in de herfst paddenstoelen.

Nanninga’s Bos

Nanninga’s Bos is ongeveer 27 hectare groot en ligt vlakbij de Coendersborg in Nuis. Het is in de 19e eeuw aangelegd door de familie Niemeijer, als onderdeel van hun buitenverblijf. Later is het bos overgenomen door de Nanninga’s die het als houtproductiebos wilden gebruiken. Zij slaagden er niet in om het bos rendabel te maken en lieten de boel de boel.

Sinds 1985 is Nanninga’s Bos in ons bezit. De overgang van naaldbos naar natuurbos is hier al goed zichtbaar. In het bos ruimen we het dode hout naaldbomen niet op, we laten het liggen. Hierdoor krijgen insecten en planten de kans zich in het bos te vestigen. En deze trekken weer vogels en andere diersoorten aan.

Opmars van de uil

Nanninga’s Bos is een heerlijke plek om te wandelen. Bezoekers worden hier altijd in de gaten gehouden. Om het Zuidelijk Westerkwartier aantrekkelijk te maken voor de bosuil, hebben we nestkasten geplaatst. En daar maakt deze uilensoort dankbaar gebruik van. Observeren doen zij als de beste, maar voor ons valt het niet mee om een bosuil te spotten.

Met negen hectare is het niet zo groot, maar het biedt de wandelaar veel moois.

Harense Bos

Iets zuidelijker van het Nanninga’s Bos ligt het Harense Bos, dat zijn naam eer aandoet. Het is geplant op een zogeheten haar: een zandige verhoging ontstaan door de wind. Sinds 2002 is het bos eigendom van Het Groninger Landschap.

Met negen hectare is het niet zo groot, maar het biedt de wandelaar veel moois. Als je door het Harense Bos loopt, merk je de hoogteverschillen. In het oosten ligt het bos wel twee tot drie meter lager dan in het westen. Die hoogteverschillen zijn ontstaan in de tijd dat het gebied nog een zandverstuiving was.

Het Harense Bos is ontstaan doordat boeren uit de omgeving in de 19e eeuw hier bomen planten. Zij hadden veel last van het stuivende zand. Om hun akkers te beschermen werden lariksen en dennen gepoot. Die hielden het zand vast.

In het Harense Bos staan nu vooral nog dennenbomen, sparren en lariksen. Sommige zijn wel honderd jaar oud. De overgang naar een natuurbos is hier nog maar net begonnen. Er groeien al wel weer hulst, brem, framboos en braam. De wespendief komt vaak langs en ook het goudhaantje voelt zich hier thuis.

Boswandeling

Een boswandeling maken in het Groninger land? In het Zuidelijk Westerkwartier kan het! Beide bossen zijn toegankelijk voor publiek en liggen vlakbij elkaar. De flora en fauna van de bossen onder begeleiding van één van onze vrijwillige gidsen bezoeken kan ook.

Bezoekersinformatie

De officiële ingang van het Nanninga’s Bos ligt aan de straat Bolmeer 4 (gemeente Westerkwartier), vlakbij het gehucht Heineburen.
Het Harense Bos ligt tussen de straten Bolmeer en Bremerweg (gemeente Westerkwartier), vlakbij het gehucht Heineburen.

Locatie
Bolmeer 4
9354 VL Zevenhuizen

Contact
050 313 5901
info@groningerlandschap.nl

Op de kaart

Activiteiten op deze locatie

Eropuit

Een frisse wandeling in het Nanninga’s bos

Zuidelijk Westerkwartier