Ten oosten van Termunten ligt de Punt van Reide, door zijn strategische ligging vaak een strijdtoneel. In de Tachtigjarige Oorlog, in de Franse tijd en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met het oog op de verdediging van de haven van Emden bouwden de Duitsers op de Punt van Reide een geschutstelling en barakken, op houten stellingen tegen het hoge water. In 1943 zochten ze een droger heenkomen. Bij Fiemel legden ze de Marine Flak Batterie aan. Bij de bevrijding van Groningen werd vanuit deze stelling zwaar verzet geboden. Marine Flak Batterie Termunten maakte deel uit van de Atlantikwall.
Beide bunkers zijn in eigendom van Het Groninger Landschap. Een van de bunkers is ingericht als overnachtingsplek voor vleermuizen en de andere bunker is opengesteld voor publiek. In deze bunker wordt het verhaal verteld van Marine Flak Batterie Fiemel, in de volksmond beter bekend staat als Batterij Fiemel. Bovenop deze bunker pronkt een replica van het luchtafweergeschut, zoals dat in de oorlog door de Duitsers gebruikt werd.
Batterij Fiemel maakt deel uit van de Atlantikwall: de ruim 6.000 kilometer lange Duitse verdedigingslinie. Van Noorwegen tot Spanje werden duizenden woningen gesloopt om ruimte te maken voor bunkers en batterijen. De Atlantikwall veranderde ook het landschap van de Waddeneilanden.
Kijk voor meer informatie over de Atlantikwall op: atlantikwall-wadden.nl
Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws van Het Groninger Landschap? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. De nieuwsbrief wordt één keer per maand verstuurd. Naast het laatste nieuws lees je in onze nieuwsbrief ook over activiteiten en leuke acties.