Eén van de pronkstukken van Het Groninger Landschap is de Ennemaborg. De borg stamt uit de veertiende eeuw en is in de achttiende eeuw ingrijpend verbouwd. Pal achter de statige borg ligt een ronde vijver met riet, waterlelies en groene kikkers. Het is een overblijfsel van de gracht die de borg ooit omringde. Het voorste gedeelte van het landgoed is een park, verder naar achteren ligt het natuurbos.
Naast de Ennemaborg staat een prachtig koetshuis. Vanuit en in het koetshuis organiseert het vrijwilligersteam Ennemaborg allerlei excursies en activiteiten. Bovendien is het Koetshuis op zaterdagen en zondagen geopend tussen 12.00 en 17.00 uur. U kunt uw wandeling over het prachtige landgoed beginnen vanuit het Koetshuis en er na de wandeling lekker bijkomen op het terras of bij het haardvuur en genieten van een drankje.
"Toen we de borg en het landgoed in 1965 in bezit kregen, waren beiden sterk verwaarloosd. We hebben de borg geheel gerestaureerd en het park brachten we grotendeels terug in de achttiende-eeuwse barokstijl."
Wat nu wordt beschouwd als de achterkant van de borg, was vroeger de voorkant. En aan die oude voorzijde ligt een prachtig park met een oprijlaan van maar liefst 3 kilometer. Een lange oprijlaan was vroeger een statussymbool. Hoe langer de entree, hoe meer rijkdom er kon worden getoond aan de bezoekers van de borg.
Sinds 1992 huurde Maya Wildevuur onze Ennemaborg. Ze overleed in april 2023. Maya woonde en werkte er en haar galerie was in de borg gevestigd. Op vijfjarige leeftijd wist Maya Wildevuur al dat ze wilde tekenen en kleuren. Hoewel ze ook ambitie voelde voor de toneelschool bleek dat ze daar te verlegen voor was. Daarom koos ze voor de kunstacademie. Het werd de AKI, de Academie voor Kunst en Industrie.
De galerie is voorlopig gesloten.
Het bos achter het park is 150 jaar geleden aangeplant, puur voor de opbrengst van het hout. De bomen staan dan ook netjes in een rij. We laten het nu beheren door Konikpaarden, wilde paarden die het landgoed het hele jaar door begrazen. Zij kunnen goed tegen extreme weersomstandigheden en hoeven ’s winters dan ook niet op stal.
Door de begrazing van het landgoed is het een ideaal gebied geworden voor de das. Dat komt o.a. door de paardenmest. De mest trekt kevers en regenwormen aan en die staan bovenaan het menu van de das. Tegenkomen zal je hem niet gauw. De das is een nachtdier en erg schuw en stil.
Door het natuurlijke beheer en het ouder worden van het bos komen er steeds meer vogelsoorten voor. Inmiddels broeden er twee soorten spechten; de kleine en de grote bonte specht. En zelfs de nachtegaal woont hier.
Aan roofvogels is ook geen gebrek. De buizerd, sperwer, havik en torenvalk verdedigen hier hun territorium, net als de ransuil en de kerkuil.
We hebben een wandelroute van 6 kilometer uitgezet over het landgoed van de Ennemaborg. Maar kom ook gerust een korte wandeling maken in het park of in het bos. In het voorjaar kleurt het hele park geel en paars door alle borgbloumkes; sneeuwklokjes, krokussen en boshyacinthen. In het najaar zijn er in het bos wel 200 soorten paddenstoelen te vinden!
Bekijk wat er binnenkort te doen is op de Ennemaborg.
In het weekend verwelkomen onze vrijwilligers je graag in het Koetshuis voor een kop koffie of thee met cake of koek. In de winter is het na een wandeling lekker genieten bij het knapperend haardvuur met een goed glas bier of een wijntje. Het Koetshuis is vaak het startpunt van de door ons georganiseerde excursies op en om het landgoed.
Benieuwd hoe Landgoed Ennemaborg eruit ziet
klik hier voor een virtuele tour over het landgoed en neem een kijkje.