De zeehondenkijkwand

Van het voorjaar tot het najaar staat de zeehondenkijkwand opgesteld op de zeedijk in Termunten bij de Punt van Reide. Een unieke gelegenheid om de zeehonden en hun pups in hun natuurlijke omgeving te spotten, zonder ze te verstoren! Een buitengewone locatie in Nederland die je zelf kunt bezoeken.

Ongestoord genieten

Bij de zeehondenkijkwand in Termunten zie je de zoogdieren van wel heel dichtbij. En dat in hun natuurlijke leefomgeving, op de Punt van Reide. Door kijkgaten krijg je, zonder dat ze jou opmerken, een uniek kijkje op de
zeehonden en hun pups. In de Dollard liggen de zandbanken dicht bij de kust, daarom is dit dé plek waar jonge zeehonden geboren worden, ook wel de kraamkamer van de Waddenzee genoemd. Elke dag bij hoogwater verzamelen de zeehondenmoeders zich met hun pups onder aan de dijk om uit te rusten, te eten en te zonnebaden. Vaak met honderden tegelijk. Een prachtig natuurfenomeen waar je op eigen gelegenheid van kunt
genieten, zónder de zeehonden te verstoren.

Bezoekers dienen echter achter de wand te blijven en geen lawaai te maken. Om hier toezicht op te houden hebben we een bewakingscamera geplaatst.

Help je ook mee de rust te bewaren?

Help mee de rust voor de zeehond te bewaren en word Beschermer van Het Groninger Landschap. Vanaf slechts € 2,50 per maand ben je Beschermer van Het Groninger Landschap en help je mee om de unieke natuurwaarden in Groningen te behouden.

Bezoekersinformatie

Het startpunt is ons Bezoekerscentrum Dollard, aan de Dallingerweersterweg 30 in Termunten.

Het bezoekerscentrum is bereikbaar met de auto en beschikt over voldoende parkeergelegenheid. De zeehondenkijkwand bereik je door een korte wandeling van ongeveer 10 minuten door Polder Breebaart, een prachtig natuurgebied vol bijzondere vogels (lepelaars, kluten, zwarte ruiters e.a.). Dus neem je verrekijker mee!

De zeehonden komen eind mei, begin juni aan en blijven tot in augustus. De beste tijd om ze te spotten is anderhalf uur voor hoog water.

Bekijk hier de getijden 
(zie getijdentabel Delfzijl, en tel er 20 minuten bij op voor Punt van Reide).

Helaas mag je eigen hond echt niet mee!

Bezoekersinformatie

Het startpunt is ons Bezoekerscentrum Dollard, aan de Dallingerweersterweg 30 in Termunten. Hier is voldoende parkeergelegenheid.

De zeehondenkijkwand bereik je door een wandeling van ongeveer 10 minuten door Polder Breebaart, een prachtig natuurgebied vol bijzondere vogels. Dus neem je verrekijker mee!

De zeehonden komen eind mei, begin juni aan en blijven tot in augustus. De beste tijd om ze te spotten is anderhalf uur voor hoog water.

Helaas mag je (land)hond echt niet mee!

Op de kaart