Batterij Fiemel

In dit bunkercomplex wordt het verhaal verteld van Marine Flak Batterie Fiemel, in de volksmond beter bekend staat als Batterij Fiemel.

Atlantikwall

Batterij Fiemel in Termunten maakt onderdeel uit van de Atlantikwall. De Atlantikwall is een meer dan 5000 kilometer lange verdedigingslinie langs de westkust van Europa. De linie loopt van Zuid-Frankrijk tot het noorden van Noorwegen. De Duitsers bouwden het verdedigingsstelsel ter voorkoming van een geallieerde invasie vanuit zee.

De Atlantikwall is geen echte muur, maar een reeks van losstaande, strategisch gelegen, kleinere en grotere verdedigingswerken. Voorbeelden zijn bomvrije bunkers met bewapening. De linie bestaat verder uit batterijen met kust- en luchtafweergeschut, radarinstallaties, versperringen en mijnvelden.

Ten oosten van Termunten ligt de Punt van Reide. Door de strategische ligging vaak een strijdtoneel in de Tachtigjarige Oorlog, de Franse tijd en de Tweede Wereldoorlog. Met het oog op de verdediging van de haven van Emden bouwden de Duitsers op de Punt van Reide een geschutstelling, en barakken op houten stellingen tegen het hoge water. In 1943 zochten ze een droger heenkomen. Bij Fiemel legden ze de Marine Flak Batterie aan. Bij de bevrijding van Groningen werd vanuit deze stelling zwaar verzet geboden.


Beide bunkers zijn in eigendom van Het Groninger Landschap. Een van de bunkers is ingericht als overnachtingsplek voor vleermuizen en de andere bunker is opengesteld voor publiek. In deze bunker wordt het verhaal verteld van Marine Flak Batterie Fiemel, in de volksmond beter bekend staat als Batterij Fiemel. Bovenop deze bunker pronkt een replica van het luchtafweergeschut, zoals dat in de oorlog door de Duitsers gebruikt werd.


Het dak van de kolossale munitiebunker heeft een actieve functie. Dit is nu namelijk een broedlocatie van 310 m². Het dak van de bunker is bedekt met een dikke laag schelpen. Koloniebroeders langs de waddenkust hebben het zwaar, het is daarom essentieel dat er nieuwe én veilige broedlocaties worden ingericht. Door de ligging naast Polder Breebaart en als onbereikbare plek voor grondpredatoren is het dak van de munitiebunker een ideale broedlocatie voor vogels zoals de visdief en de scholekster.

Gezicht op de geschutsstellingen aan de dijk te Termunten, geschut bij de Fiemel.. 1954. Beeldbank Groningen.
Gezicht op het kanon van de Duitse luchtafweer bij Termunten. Bijnaam van het kanon was dikke betta. Persoon is onbekend. 1945. Beeldbank Groningen.
De gele lijn geeft de Atlantikwall aan.

Bezoekersinformatie

Batterij Fiemel is geopend van zonsopgang tot zonsondergang.
Het luchtafweergeschut is te bewonderen tijdens de openingstijden van Bezoekerscentrum Dollard.

Op de kaart