Coendersborg

De historie van de Coendersborg in Nuis gaat terug tot de zeventiende eeuw. De originele borg raakte in verval en werd in 1813 vervangen door een landhuis: de huidige Coendersborg. Het pand is opgetrokken in neo-classicistische stijl, met een lage beneden- en een hoge bovenverdieping. Het landhuis maakt deel uit van een historische buitenplaats met een oppervlakte van 108 hectare. Ontdek tijdens een bezoek aan de borg meer over het verleden!

Statig middelpunt

De Coendersborg is het statige middelpunt van Landgoed Coendersborg. Een prachtige historische plek waar erfgoed en natuur samenkomen. Om dit goed in beeld te brengen zijn de tuin en de naastgelegen boerderijen opgeknapt. De statige oprijlaan is gerestaureerd en voorzien van een nieuw toegangshek. Het bos achter de Coendersborg vormen we om van productiebos tot natuurbos. Paddenstoelen, planten, insecten en bosvogels profiteren hier volop van.

Vakantiewoning

In 2016 is de borg volledig gerestaureerd. In de oude stal en de beneden verdieping zijn een museum en stijlkamers ingericht die het verhaal van het landgoed vertellen. Voormalige bewoner, arbeiders, streekbewoners en de voormalige natuurbeheerder komen aan het woord. Op de bovenverdieping is een vakantiewoning gerealiseerd.

360 graden

Benieuwd hoe Landgoed Coendersborg eruit ziet? Klik hier voor een virtuele tour over het landgoed en neem een kijkje in de historische borg.

De Coendersborg bezoeken

De Coendersborg is geopend voor publiek! Van 1 mei tot 1 november is de borg iedere zondagmiddag geopend en verzorgen vrijwilligers van Het Groninger Landschap rondleidingen. In de schuur vormen informatiepanelen een permanente expositie. Regelmatig organiseert Het Groninger Landschap excursies op het borgterrein en in het landhuis zelf.

Wat doet Het Groninger Landschap?

Het Groninger Landschap draagt zorg voor het behoud van de Coendersborg. Gebruik is behoud, daarom wordt de bovenverdieping van de Coendersborg via Buitenleven Vakanties te huur aangeboden als vakantiewoning. In de schuur en de benedenverdieping van de borg zit een museum.

Bezoekersinformatie

Openingstijden Coendersborg
Het borgteam verzorgt iedere zondag van 1 mei tot 1 november tussen 13.30 en 17.00 uur de openstelling van de Coendersborg.

Locatie
Oudeweg 15
9364 PP Nuis

Contact
050-3135901
info@groningerlandschap.nl

Op de kaart

Activiteiten op deze locatie

Eropuit

Stevige winterwandeling inclusief kop snert

Zuidelijk Westerkwartier