Oosterpolder in het Hunzedal

De Oosterpolder is een natte polder tussen Haren en het Winschoter Diep. Het landschap is heel gevarieerd. In de gegraven waterplas leven veel watervogels. Er is een moerasbosje met elzen waar reeën zich overdag schuilhouden. En de kleine bonte specht woont in de oude bomen in de voormalige eendenkooi.

Paradijsje voor watervogels

In 2000 heeft Het Groninger Landschap de waterhuishouding in deze polder aangepast. Water wordt niet meer zo snel mogelijk weggepompt, maar we houden het langer vast. ’s Winters staan nu grote delen blank. Zo wordt het moerassig en daardoor wint de natuur aan verscheidenheid. Er bloeien weer vele soorten planten zoals de gele lis en de kale jonker. De Oosterpolder verandert langzaam maar zeker in een klein paradijsje voor watervogels.

Leven in de Oosterpolder

Het natte, moerassige landschap in de Oosterpolder trekt veel kleine diertjes aan. Er lopen inmiddels heel wat soorten muisjes rond en ook zijn er veel amfibieën zoals kikkers, padden en salamandertjes te vinden. En dat trekt weer vogels naar de Oosterpolder, die op zoek zijn naar voedsel.

Een van die soorten is de roerdomp, een reigerachtige vogel. Deze vogel is op weinig plekken meer te zien, maar in de Oosterpolder is hij weer gespot! Door zijn perfecte bruine schutkleur valt hij bijna niet op tussen het riet. Daar zoekt hij naar een lekker maaltje, zoals amfibieën.

Een andere bewoner van de Oosterpolder is de hermelijn. Deze marterachtige kan meer dan 40 cm lang worden (inclusief staart). Het is een echte jager, die vooral van muizen leeft, maar voor een grote vogel of zelfs een haas deinst de hermelijn ook niet terug.

De oude eendenkooi in de Oosterpolder is een favoriete broedplek voor de havik. De havik is een krachtige roofvogel, gespecialiseerd in het overrompelen van vogels. Ook is de havik honkvast.

Online serie Parels van Het Groninger Landschap – Hunzedal

Samen houden we Groningen mooi

Groningen is prachtig! Wij blijven ons inzetten voor het behoud en de ontwikkeling van natuur in Groningen, zodat Groningers van nu én de toekomst ervan kunnen blijven genieten. Ook jouw steun is hard nodig. Word daarom Beschermer en maak voor maar € 2,50 per maand het verschil.

Bezoekersinformatie

Op dit moment is de polder niet bereikbaar

Locatie
Ruigelaan 3
9753 HT Haren

Contact
050-3135901
info@groningerlandschap.nl

Op de kaart