Zuidlaardermeer in het Hunzedal

Het Zuidlaardermeer is een favoriet gebied bij natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers. Maar ook de zeldzame witwangstern, bever en otter kunnen hier goed vertoeven. Ontdek dit bijzondere gebied met een van onze vaarexcursies!

Paradijs voor zeldzame witwangstern

Het Zuidlaardermeer en de omliggende natuurgebieden maken een sensationele ontwikkeling door. Dit komt door de realisatie van één groot aaneengesloten Zuidlaardermeergebied. Ook hebben we veel aanpassingen in het waterbeheer en de waterhuishouding doorgevoerd.

Het Groninger Landschap is ontzettend blij met de komst van de witwangstern. Er zit bij het Zuidlaardermeer een hele kolonie! Er trekken dan ook heel wat vogelliefhebbers naar dit gebied om deze bijzondere moerasvogel te bewonderen.

Bever

Ook de bever heeft een plekje gevonden in het Zuidlaardermeer. Het grootste knaagdier van Europa kwam hier vroeger veel voor. Maar de vacht, het vlees en de ook geurklier (potentie verhogend werd beweerd) waren erg gewild en in de 19e eeuw stierven ze hier uit.  In 2008, 2009 en 2010 hebben we de bever opnieuw uitgezet. En ze hebben het naar hun zin. Er zijn inmiddels al vele jongen geboren in het Zuidlaardermeergebied.

De aanwezigheid van de bever merk je direct op. Met hun oranje tanden knagen ze gemakkelijk hele bomen omver. De tanden van de bever zijn oranje. Er zit een harde glazuurlaag omheen; een beschermlaagje dat ervoor zorgt dat de tanden niet snel barsten of slijten.

De bever is een echt familiedier. Het mannetje en vrouwtje blijven hun hele leven bij elkaar. Ieder jaar krijgen ze 1 tot 3 jongen, die in ieder geval 2 jaar thuis blijven wonen. Een beverburcht is dan ook behoorlijk groot met een doorsnede van soms wel 10 meter.

Bevers zijn extreem slimme burchtenbouwers. De burcht is alleen via een onderwatergang te bereiken. Zo kunnen roofdieren niet naar binnen en blijft de exacte ingang van de burcht geheim. Ook kan het bevergezin snel en ongezien vluchten wanneer er boven de burcht zelf gevaar dreigt. Voorzorgsmaatregelen die hier eigenlijk niet nodig zijn, want de bever heeft in Nederland geen natuurlijke vijand meer.

Parels van Het Groninger Landschap – Hunzedal

Otter

In het voorjaar van 2015 is de otter naar het Zuidlaardermeer teruggebracht. Het opvangcentrum in Ureterp zocht een geschikte woonplek voor 3 verweesde otters. En het Zuidlaardermeer is een uiterst geschikte leefomgeving voor deze waterrat. Bovendien leefden er nog geen andere otters. De 3 wezen zouden dus niet te maken krijgen met de territoriumdrift van andere mannetjes en zo gemakkelijker hun eigen plek kunnen vinden.

Het gezinsleven van de bever is niet aan de otter besteed. De otter bouwt geen burcht of nest en heeft dan ook geen vaste woon- of verblijfplaats. Het mannetje houdt er meerdere vrouwtjes  op na. Dit nomadenbestaan maakt de otter wel erg kwetsbaar. Er vallen nogal wat verkeersslachtoffers. En dan met name onder de mannetjes die veel onderweg zijn en behoorlijk wat wegen oversteken om al hun gezinnen te bezoeken.

Wat doet Het Groninger Landschap?

Samen met het Drentse Landschap proberen we het natuurlijke watersysteem in dit gebied zoveel mogelijk terug te brengen. Bijvoorbeeld door een ander waterbeheer te voeren in de omliggende, droge polders. ’s Winters kiezen we voor een hoger waterpeil, ’s zomers voor een lagere stand. Planten en dieren hebben daar baat bij.

Samen houden we Groningen mooi

Het Groninger Landschap zet zich in voor de bescherming van Groninger natuur, zoals het Zuidlaardermeergebied. Dat kunnen we niet alleen. Ook jouw steun is hard nodig! Dat kan al vanaf
€ 2,50.

Bezoekersinformatie

Rondom het Zuidlaardermeer zijn verschillende gebieden toegankelijk. Een algemeen, goed beginpunt is Paviljoen de Leine te Kropswolde.

Locatie
Meerweg 62a
9606 PP Kropswolde

Contact
050-3135901
info@groningerlandschap.nl

Op de kaart