Zeehondenkijkwand

Bekijk alle Bijzondere plekken

Zeehonden kijken bij de Punt van Reide

Van het voorjaar tot het najaar staat de zeehondenkijkwand opgesteld op de zeedijk in Termunten bij de Punt van Reide. Een unieke gelegenheid om de zeehonden en hun pups in hun natuurlijke omgeving te spotten zonder ze te verstoren! Een buitengewone locatie in Nederland die je zelf kunt bezoeken.

De zeehond in de Dollard

In de Dollard liggen de zandbanken dicht bij de kust. Dit is de plek waar de jongen geboren worden: het is de kraamkamer van de Waddenzee.
Het gebied trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers die vooral voor de zeehonden komen. Elke dag met hoog water (zie de getijdentabel) verzamelen de zeehondenmoeders met hun pups onder aan de dijk om uit te rusten, te eten en te zonnebaden. Vaak wel met honderden tegelijk. Juist in de zoogperiode is het belangrijk dat de jongen ongestoord kunnen drinken. In ongeveer vier weken moeten de jongen voldoende gegroeid zijn om zich zelfstandig te kunnen redden. Hier leren ze zwemmen en vissen vangen.

Zeehonden... zo dichtbij

en ze hebben door de wand helemaal geen last van jou!

Ongestoord genieten

Het Groninger Landschap plaatst de zeehondenkijkwand om de rust voor de zeehonden te bewaren. Achter de wand zijn de bezoekers niet zichtbaar voor de dieren. Door de speciaal aangebrachte kijkgaten kunnen bezoekers naar de zeehonden kijken zonder ze te verstoren. Het Groninger Landschap wil graag dat iedereen van dit bijzondere natuurfenomeen kan meegenieten. Bezoekers dienen echter achter de wand te blijven en geen lawaai te maken. Om hier toezicht op te houden is in 2018 een bewakingscamera geplaatst.

Help mee de rust te bewaren

Help mee de rust voor de zeehond te bewaren en word donateur van Het Groninger Landschap. Voor slechts € 2,50 per maand (of € 25,00 per jaar) ben je Beschermer van Het Groninger Landschap en help je mee om de unieke natuurwaarden in Groningen te behouden. Meld je nu aan als Beschermer!

De zeehondenkijkwand bezoeken

Startpunt is Bezoekerscentrum Dollard van Het Groninger Landschap, adres Dallingerweersterweg 30 in Termunten. Het Bezoekerscentrum is bereikbaar met de auto en beschikt over voldoende parkeergelegenheid. De zeehondenkijkwand bereik je door een korte wandeling van circa 10 minuten door Polder Breebaart, een prachtig natuurgebied vol bijzondere vogels (lepelaars, kluten, zwarte ruiters e.a.). Neem je verrekijker mee!

Zeehonden komen eind mei, begin juni en blijven tot in augustus. Beste tijd is 1.5 uur voor hoog water.
Bekijk hier de getijden (zie getijdentabel Delfzijl, tel er 20 minuten bij op voor de Punt van Reide).

360 graden

Benieuwd hoe de zeehondenkijkwand eruit ziet
klik hier voor een virtuele tour bij de zeehondenkijkwand en neem een kijkje.