Beheerplannen

Het Groninger Landschap heeft voor al haar terreinen beheerplannen geschreven. In deze plannen wordt toegelicht wat we willen bereiken en hoe we dat willen doen. Hier vind je een overzicht van alle beheerplannen.

Hunzedal

Het Hunzedal een weidse oase van rust en ruimte onder de rook van Groningen, Hoogezand-Sappemeer, Haren en Zuidlaren. En een eldorado voor water-, moeras- en weidevogels.

Leekstermeer

Bos, singels, open grasland, riet en water: afwisseling is hét kenmerk van dit natuurgebied. Die variatie staat borg voor een grote verscheidenheid aan planten en dieren. Het Groninger Landschap wil deze variatie in stand houden en versterken.

“Wij houden van ons Groninger landschap en willen dit behouden, beschermen en ontwikkelen voor de Groningers van nu en later.”

Hunzezone

Onze plannen maken deel uit van het plan om van het Hunzedal, van de bron tot aan de stad Groningen, weer een natuurlijk beeksysteem te maken met mogelijkheden voor natuurbeleving. In het beheerplan geven we aan wat we de komende jaren willen bereiken.

Dollard

Het Groninger Landschap beheert deze gebieden zo dat de unieke natuur en de cultuurhistorische waarden behouden en versterkt worden. In deze gebiedsvisie presenteren wij onze plannen voor de inrichting en het beheer van de gebieden in de komende jaren en de doelen die wij daarbij voor ogen hebben.

“Met beide Groningse voeten op de grond, maar met het hart op de juiste plek”

Het Groninger landschap. Mooi dichtbij!

Oude Lauwers

De Lauwers vormt de grens van Groningen met Friesland. We onderscheiden de volgende deelgebieden: Oude Lauwers zuid (zuid ), Oude Lauwers noord (midden) en Munnekezijlsterried (noord). Deze deelgebieden samen vormen de beheereenheid ‘Oude Lauwers’.

’t Hemrik

In Het Hemrik is de natuur het speerpunt van de activiteiten, maar ook cultuurhistorie, geomorfologische waarden en beleving hebben de aandacht.

Bourtangerveld

Het Bourtangerveld ligt ten noordoosten van het vestingstadje Bourtange. Minder bekend zijn de waarden die het beheergebied heeft voor de flora en fauna. De schrale droge graslanden met verfbrem, steenanjer en grasklokjes springen het meest in het oog.

Blijf op de hoogte van Het Groninger Landschap

* Verplichte velden

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.