Over de Stichting

De missie van Het Groninger Landschap

Stichting Het Groninger Landschap zet zich met hart en ziel in voor het beschermen van natuur, landschap en cultureel erfgoed in de provincie Groningen en het vergroten van het maatschappelijk draagvlak daarvoor. De stichting kent een platte organisatie met korte lijnen. De ambitie is om dichtbij het publiek te staan. Met ons aanbod willen we sterk verankerd zijn in het bewustzijn van samenleving en overheid.

Sinds 1936

Stichting Het Groninger Landschap werd in 1936 opgericht op initiatief van de Vereniging Natuurmonumenten. De toenmalige voorzitter Van Tienhoven onderkende de meerwaarde van provinciale natuurorganisaties.

De oprichting van Het Groninger Landschap werd actief gesteund door het provinciaal bestuur van Groningen en een grote groep notabelen uit de provincie. De eerste aankoop van Het Groninger Landschap was de Soldatendijk bij Bourtange in 1939.

De missie

Het landschap dat om de hoek ligt. Het landschap waarin we ons thuis voelen, waar we trots op zijn en waar we van houden. Stichting Het Groninger Landschap behoudt natuur en erfgoed door eigenaar te worden. Zo stelden we al 8300 hectare natuurgebied en 54 rijksmonumenten zoals borgen, boerderijen en molens veilig. Door verwerving, beheer én ontwikkeling beschermen we het Groninger landschap. Dit doen we samen met vrijwilligers en beschermers.

Het Groninger Landschap is van daadkracht en doen. In een veranderende wereld waarin biodiversiteit en landschap onder druk staan, willen we onderdeel zijn van de oplossing. Binnen onze natuurterreinen krijgt de natuur de ruimte. Erfgoed herstellen en onderhouden we en geven we een toekomstbestendige bestemming. De landschappelijke elementen die het verhaal van de veelzijdige en rijke Groninger cultuurhistorie vertellen, lichten we uit. En dat wat in het landschap verborgen ligt, maken we weer zichtbaar en beleefbaar.

Zo creëren we, vanuit liefde en grote verbondenheid met het landschap én de mensen, draagvlak voor natuur en erfgoed. En zijn we in staat het landschap dat we als Groningers zo koesteren, te behouden. Voor deze en volgende generaties.

Bezield, daadkrachtig en dichtbij

Statuten en reglementen

Het Groninger Landschap is een stichting met een raad van toezicht en directeur-bestuurder.

Keurmerken en gedragscodes

De kwaliteit van de organisatie is gewaarborgd door de certificering van de volgende keurmerken:

Daarnaast onderschrijft Het Groninger Landschap de volgende gedragscodes en richtlijnen:

  • Richtlijn Verslaggeving fondsenwervende instellingen, richtlijn RJ 650.
  • Regeling Beloning directeur van goede doelen
  • Richtlijn Financieel beheer goede doelen
  • SBF-Code voor goed bestuur

Opbouw van de organisatie

De directeur-bestuurder is eindverantwoordelijk voor de organisatie. Het toezicht hierop wordt uitgeoefend door de raad van toezicht die uit zeven personen bestaat. Lees hier onze visie op toezicht.

De organisatie bestaat uit 41 medewerkers, onderverdeeld in vier afdelingen: Natuur & Landschap, Erfgoed, Publiek & Relatie en Bedrijfsvoering.

De bijna 450 vrijwilligers opereren vanuit zelfstandige teams, elk met een eigen bestuur. Er is een grote variatie aan vrijwilligers: van gidsen tot molenaars, van schippers tot jeugdboswachters en van gastgevers tot groene buitenmedewerkers. Onze vrijwilligers zijn het gezicht van Het Groninger Landschap in bezoekerscentra en tijdens excursies en activiteiten.

Raad van toezicht

William Moorlag (voorzitter)
Theo Spek
Saskia van Gessel
Rutger Dijsselhof
Gerdien Postma
Raymond Klaassen
Bart Koolhaas

Directeur-bestuurder

Marco Glastra