Hunzevisie 2030

In de afgelopen 20 jaar is er enorm veel nieuwe natuur (3000 ha) ontwikkeld in Drenthe en Groningen. Dit hebben Het Groninger Landschap en Het Drentse Landschap gedaan aan de hand van de Hunzevisie die beide organisaties hebben opgesteld in 1995. Nu presenteren we de nieuwe, geüpdatete Hunzevisie 2030 waarin onze visie voor de toekomst van de Hunze hebben verwoord.

Een vernieuwde visie

De Hunzevisie 2030 is het nieuwe vergezicht van Het Groninger Landschap en haar partners op het oorspronkelijke stroomdal van de rivier de Hunze. De visie bouwt voort op de eerste Hunzevisie uit 1995, waaruit al vele en unieke natuurgebieden, zoals de Kropswolderbuitenpolder en de Westerbroekstermadepolder, zijn voortgekomen. In de film DE HUNZE is het resultaat van vele jaren werk in het Hunzegebied prachtig weergegeven.

DE HUNZE – Wereldnatuur binnen handbereik
Poort van de Hunze

Voor de komende jaren staat het doortrekken van de Hunze naar de Waddenzee centraal. Oorspronkelijk stroomde de Hunze via de stad Groningen naar de Waddenzee, maar het Hunzewater wordt tegenwoordig via het Eemskanaal naar de Eems afgevoerd. Het Groninger Landschap wil dat water uit de Hunze opnieuw via de stad naar de Waddenzee stroomt, waardoor Groningen weer een stad aan de Hunze wordt.

Andere onderdelen die in de visie uitgebreid aanbod komen zijn het realiseren van een zogenaamde ‘Poort van de Hunze’, om omwonenden en bezoekers een unieke natuurbeleving te kunnen aanbieden, het vasthouden en opslaan van CO2, en het verbeteren van de waterkwaliteit in het Zuidlaardermeer. Op dit moment worden de verschillende speerpunten uit de visie samen met onze gebiedspartners verder uitgewerkt.

Onderdeel van de Hunzevisie 2030 is het plan Groningen: Stad aan de Hunze. Op deze pagina lees je meer over wat onze ambitie is om de Hunze weer te laten stromen door de stad.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

* Verplichte velden

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.