Het Groninger Landschap heeft voor al haar terreinen beheerplannen geschreven. In deze plannen wordt toegelicht wat we willen bereiken en hoe we dat willen doen. Hier vind je een overzicht van alle beheerplannen.
Het Hunzedal een weidse oase van rust en ruimte onder de rook van Groningen, Hoogezand-Sappemeer, Haren en Zuidlaren. En een eldorado voor water-, moeras- en weidevogels.
Bos, singels, open grasland, riet en water: afwisseling is hét kenmerk van dit natuurgebied. Die variatie staat borg voor een grote verscheidenheid aan planten en dieren. Het Groninger Landschap wil deze variatie in stand houden en versterken.
Onze plannen maken deel uit van een omvattend plan om van het hele Hunzedal, van de bron tot aan de stad Groningen, weer een natuurlijk beeksysteem te maken met volop mogelijkheden voor natuurbeleving. In deze publicatie geven we aan wat we de komende jaren willen bereiken en hoe we dat willen doen.
Het Groninger Landschap beheert deze gebieden zo dat de unieke natuur en de cultuurhistorische waarden behouden en versterkt worden.
Het bezoekerscentrum Dollard, de vogelkijkhut in Polder Breebaart en de vogelkijktoren de Kiekkaaste aan de rand van het wad bij Nieuwe Statenzijl spelen daarin een belangrijke rol. In deze gebiedsvisie presenteren wij onze plannen voor de inrichting en het beheer van de gebieden in de komende jaren en de doelen die wij daarbij voor ogen hebben.
De Lauwers vormt de grens van Groningen met Friesland. We onderscheiden de volgende deelgebieden: Oude Lauwers zuid (zuid ), Oude Lauwers noord (midden) en Munnekezijlsterried (noord). Deze deelgebieden samen vormen de beheereenheid ‘Oude Lauwers’.
Het Groninger Landschap heeft de gronden in 2008 in eigendom overgedragen gekregen. Er is eerder geen beheerplan opgesteld.
In Het Hemrik is de natuur het speerpunt van de activiteiten, maar ook cultuurhistorie, geomorfologische waarden en beleving hebben de aandacht.
Het beheergebied ‘Bourtangerveld’ ligt ten noordoosten van het vestingstadje Bourtange.
Minder bekend zijn de waarden die het beheergebied heeft voor de flora en fauna. De schrale droge graslanden met verfbrem, steenanjer en grasklokjes springen het meest in het oog.
Faunabeheer is het op directe wijze beïnvloeden van het voorkomen van diersoorten. Hierbij kan het gaan om het introduceren of juist weren van een specifieke soort, met als uiterste maatregel het doden van dieren. Dit zijn ingrijpende maatregelen die gevoelsmatig op gespannen voet staan met onze natuurdoelstelling en daarom vragen om een zorgvuldige afweging en een helder kader. In deze visie faunabeheer wordt uiteengezet bij welke omstandigheden Het Groninger Landschap overgaat op faunabeheer en onder welke voorwaarden.