Welkom thuis grutto

Geef de grutto een thuis om groot te worden

Samen houden we onze Nationale Vogel in Groningen

Word Beschermer

De grutto heeft een open landschap met kruidenrijk grasland, insecten, hoog waterpeil en een gezond bodemleven nodig. Gemiddeld wordt maar 7,5% van de kuikens die het ei kruipen één jaar oud. Dat is veel te weinig om de populatie grutto’s stabiel te houden Ook andere weidevogels zoals kievit, tureluur en scholekster gaat het niet voor de wind. Om ze te helpen overleven, is het belangrijk dat we ze goed beschermen. Rust, veiligheid en voedsel zijn beslissende factoren in hun leven. Onze natuurbeheerders weten wat ze nodig hebben. In onze weidevogelgebieden nemen we daarom speciale maatregelen. Word Beschermer en help ons onze Nationale Vogel in Groningen te houden. Bovendien krijg je een bioskaart voor de film Grutto! cadeau!

Word hier Beschermer

Het gaat niet goed met de grutto

In de afgelopen 50 jaar is het aantal broedende paren met 75% afgenomen. Dit heeft een immense impact op de soort, waarvan 85% in Nederland broedt.

Natuur

Biodiversiteit is van levensbelang

De biodiversiteit is te laag. Er zijn niet genoeg insecten, kruiden en waterrijke graslanden. Dit is juist belangrijk voor de grutto(kuikens).

Natuur

Internationale verantwoordelijkheid

85% van alle grutto’s op aarde broedt in Nederland. Wij hebben dus een internationale verantwoordelijkheid voor deze bijzondere weidevogelsoort.

Natuur

Te weinig kuikens worden groot

Gemiddeld wordt maar 7,5% van de kuikens die het ei kruipen één jaar oud. Dat is veel te weinig om de populatie grutto’s stabiel te houden.  Alleen in gebieden met bescherming hebben kuikens een reële kans.

Natuur

Online Magazine Grutto

De grutto vliegt ieder jaar vanuit West-Afrika naar Nederland om te broeden. Een flinke reis! In het online magazine Grutto geven we je een inkijkje in het thuis van deze elegante weidevogel. Daarnaast vertellen we je graag meer over onze inspanningen voor de grutto en zijn buurtgenoten en hoe jij daar bij kan helpen. Het online magazine wordt iedere maand aangevuld met nieuwe verhalen.

Grutto Kijkkaart

We hebben een speciale kaart ontwikkeld waarop je in een oogopslag alle favoriete plekken van de Nationale Vogel in onze provincie kunt zien. Ideaal om mee te nemen als je op pad gaat! Vraag de kaart nu gratis aan. 

Grutto Nieuwsbrief

Iedere maand brengen we een nieuw verhaal over de grutto uit in ons online magazine Grutto. Als je niets wilt missen kan je je inschrijven voor de Grutto-Nieuwsbrief. Wij sturen je een seintje als er weer een nieuw verhaal is uitgekomen!

Wat doen wij voor de weidevogels?

Het beschermen van weidevogels is geen makkelijke klus. Het is een kwestie van een lange adem hebben en keihard doorwerken. Onze natuurbeheerders zijn het hele jaar bezig met het optimaliseren van onze natuurgebieden, ook in de maanden als de grutto’s niet in Groningen zijn. Hoe dat eruit ziet, lees je onder de foto’s hier onder.

Ruben Smit Digital Image Archive

"Gaat het met de grutto goed, dan floreren ook de andere weidevogels"

Arjan Hendriks, natuurbeheerder rayon Noord:

”Ik ben ervan overtuigd dat we door samen te werken de grutto kunnen redden. Ik zie het al helemaal voor me: robuuste natuurreservaten, optimaal ingericht voor de broedende grutto’s, met daaromheen open agrarisch gebied waar boeren de weidevogels beschermen. In het kielzog van de grutto laten ook veldleeuwerik en graspieper hun gezang weer horen.”

Lees het hele interview in het online magazine Grutto.

We doen het samen

Wij bundelen dit broedseizoen onze krachten met Landschap Noord-Holland en It Fryske Gea. Samen vragen we aandacht voor de grutto in onze natuurgebieden en steun voor een veilig thuis voor onze Nationale Vogel. Wil je, net als wij, een levend landschap waar grutto’s en andere weidevogels groot kunnen worden? Word Beschermer van Het Groninger Landschap en ontvang een bioskaart voor de film Grutto! in het Groninger Forum

Samen geven we de grutto een thuis om groot te worden

Wil je meer doen voor de grutto?

Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

  • Koop zuivelproducten met een keurmerk

    Er zijn verschillende keurmerken zoals WeideWeelde, BeterLeven en PlanetProof die beloven dat boer bijdraagt aan de biodiversiteit in de wei.

  • Koop bij de boer

    Veel boeren verkopen aan huis – of in de lokale supermarkten – hun eigen lijn van natuur- en vogelvriendelijke kaas of melk. Er zijn verscheidene online platforms over boerderijwinkels, zoals www.productenvandeboer.nl en www.destreekboer.nl.

  • Ontdek weidevogelgebieden bij jou in de buurt

    Op de Grutto Kijkkaart Groningen zijn alle weidevogelgebieden in onze provincie gemarkeerd. Daarnaast geven we nog een aantal kijk- en luistertips. Dit zijn gebieden waar boeren van Collectief Groningen West of Het Groninger Landschap de inrichting en het beheer hebben aangepast op de behoeftes van weidevogels. Vraag de Grutto Kijkkaart Groningen hier aan.