Beleef de vier seizoenen in het Hunzedal

Het Hunzedal, een prachtig en uniek natuurgebied op fietsafstand van de stad Groningen. Leefgebied van otter, bever, zeearend, roerdomp en witwangstern. Volg nu de beheerders van het Hunzedal, Jan en Alwin, en bekijk zelf hoe ze het Hunzedal omtoveren tot een uniek stukje natuur.

Nieuws van beheerders Jan en Alwin

Aflevering 4: Hunzedal

Tip Het Groninger Landschap

Tip bekijken

Jan opent de sluizen!

Tip Het Groninger Landschap

Tip bekijken

Luierende otter

Tip Het Groninger Landschap

Tip bekijken

Bestel nu gratis de Gebiedsfolder het Hunzedal

Bestel nu en breng een bezoek aan het Hunzedal!

Hunzeweetjes

  • De zeearenden broeden voor de vijfde keer in het Hunzedal!
  • Bij het Zuidlaardermeer kun je regelmatig otters en bevers voorbij zien zwemmen.
  • Het Hunzedal is het mooiste vogelparadijs van Groningen. De kolonie witwangsterns is zelfs uniek voor West Europa.
  • Je kunt drie vogelkijkhutten bezoeken rond het Zuidlaardermeer, elk met uitzicht op een unieke plek.

De natuurgebieden in het Hunzedal

Het Hunzedal beslaat wel 2000 hectare en bestaat uit verschillende natuurgebieden. Waaronder het Zuidlaardermeer, de Onnerpolder en de Hunzezone dat midden in de stad Groningen ligt.

Klik hier voor meer informatie over onze verschillende gebieden in het Hunzedal. Er zijn vogelkijkhutten, prachtige wandel- en fietsroutes en ook organiseren wij excursies en vaartochten over het Zuidlaardermeer.

Vroeger stond dit beekdal in de winter en in het voorjaar onder water. Het was er zompig en moerassig. Later nam de mens het hier over. De oeverlanden werden ingepolderd en drooggelegd voor bewoning, veeteelt en akkerbouw. Dat ging helaas ten koste van de rijkdom aan wilde planten en dieren. Die hadden een gevarieerde en natte leefomgeving nodig. Het Groninger Landschap probeert nu het Hunzedal zoveel mogelijk in haar oude staat terug te brengen. Bijvoorbeeld door een ander waterbeheer te voeren. ’s Winters kiezen we voor een hoger waterpeil, ’s zomers voor een lagere stand. Extensieve seizoensbegrazing met vleeskoeien zorgt ervoor dat veenpolders open blijven. Bijzondere vegetaties, weidevogels, moerasvogels en andere dieren hebben daar baat bij.

Hunzedal