De Zeearend in het Hunzedal

In het uitgestrekte waterrijke natuurgebied Hunzedal broedt sinds 2017 de grootste vogel van Europa: de zeearend.

De grootste vogel van Nederland

“Het is sensationeel dat er een paartje zeearenden bij ons in het gebied broedt”, vertelt een natuurbeheerder van Het Groninger Landschap.“
Met een spanwijdte van meer dan 2 meter is het de grootste vogel van Nederland, hij wordt daarom ook weleens “De vliegende deur” genoemd. De zeearend broedt na eeuwen van afwezigheid sinds 2007 weer in ons land, maar uitsluitend in grote natuurgebieden.

Het broeden van de zeearend is een prachtige beloning op het werk van Het Groninger Landschap. Samen met met o.a. provincie Groningen, waterschap Hunze & Aa’s en Waterbedrijf Groningen heeft Het Groninger Landschap veel geïnvesteerd in herstel van natte natuur. Inmiddels leven er otters, bevers en zeldzame vogels als de witwangstern. De zeearend maakt het succes compleet. 

Geluid

Rik Winters, XC795914. Toegankelijk via www.xeno-canto.org/795914.

“Het is sensationeel dat er een paartje zeearenden bij ons in het gebied broedt”

Leefgebied en herkenning

De zeearend leeft in waterrijke gebieden en leeft voornamelijk op vis, watervogels en soms aas. Voor een lange tijd was de zeearend slechts een wintergast, maar inmiddels broeden er in Nederland meerdere broedparen.

De zeearend kan je herkennen aan de brede, gevingerde vleugels. De totale spanwijdte kan wel 2 meter zijn. Volwassen vogels hebben een bruin lijf, een lichtere kop, witte staart en gele snavel.

Zelf de zeearend spotten

Dat kan In het Hunzedal, aan de rand van het Zuidlaardermeer staat onze Uitkijktoren Oostpolder. Vanaf de toren heb je een fenomenaal uitzicht. Aan de ene kant kijk je uit over het Zuidlaardermeer, aan de andere kant liggen de Oost- en Onnerpolder. Hier leven veel moeras- en weidevogels en de zeearend is hier vaak te zien als hij over zijn jachtgebied vliegt.

Bezoekersinformatie

Het is voor de zeearend en andere broedvogels van belang dat ze niet worden gestoord. De exacte locatie van het nest geven we dus niet prijs.

De zeearend in het echt zien? Aan de oostkant van het Zuidlaardermeer is de kans groot.

Contact
050 313 5901
info@groningerlandschap.nl

Op de kaart