Landgoed Ewsum

Bekijk alle Erfgoed

Landgoed Ewsum bij Middelstum

Dit indrukwekkende borgterrein heeft een rijke historie die teruggaat tot vijftiende eeuw. Ridder Onno van Ewsum bouwde er de nog steeds aanwezige geschutstoren. De borg groeide in de loop der tijd uit tot één van de fraaiste in de Ommelanden. Veel daarvan ging verloren, maar de boerderij met schuur herinnert aan vervlogen tijden, evenals het koetshuis waarin ons sfeervolle vakantieappartement is gevestigd. Ga terug in de tijd en logeer op een uniek landgoed.

‘Terstond bij den ingang boeit het merkwaardig rondeel, zoo massief, zoo eenig in zijn soort, zoo vreemd geplaatst en toch om deszelfs eerwaardigheid steeds behouden gebleven’

Het borgterrein anno nu

Immense kandelaars

Als je het borgterrein betreedt lees je 300 jaar geschiedenis af aan het bijzondere tuinlandschap: de eeuwenlang gesnoeide majestueuze lindebomen, hebben de vorm van immense kandelaars aangenomen.

Historische groentetuin

Je vindt hier een historische groentetuin, een kruidentuin die vooral gebruikt wordt door de theeschenkerij op de borg, een boomgaard, een bloementuin en een op de zon gelegen fruitmuur. Alle ingericht volgens de principes van tuinieren anno 1800.

 

Fruitmuur

De 40 meter lange fruitmuur is een bijzonder fenomeen en al ruim 300 jaar oud. De stenen houden zonnewarmte vast en geven die langzaam weer af. Zo is deze bijzondere kweekplaats leverancier van luxe tafelfruit zoals perzik, abrikoos, moerbei en leipeer.

 

360 graden

Benieuwd hoe Landgoed Ewsum eruit ziet
klik hier voor een virtuele tour over het landgoed en neem een kijkje.

WerkPro

Op Ewsum werken deelnemers van WerkPro, een sociale voorziening die dagbesteding biedt aan mensen die om allerlei redenen niet de stap naar regulier werk kunnen maken. Deelnemers hebben bijvoorbeeld een verstandelijke beperking of gedrags- of psychiatrische problemen. Daarnaast worden jongeren vanuit de jeugdzorg of het praktijkonderwijs op Ewsum geplaatst. De deelnemers zorgen voor het borgterrein, helpen mee in de tuinen en werken in de theeschenkerij.

Landgoed Ewsum bezoeken

Het borgterrein is vrij toegankelijk en hier kun je wandelen door bovengenoemde historische tuinen. Bij de theeschenkerij in het Koetshuis kun je heerlijk bijkomen met een kop bijzondere koffie of thee en een streeklekkernij. Hier worden ook regelmatig exposities georganiseerd. Het landgoed grenst aan het Middelstumer bos, waar het prachtig wandelen is!

 

Landgoed Ewsum, Middelstum. Foto Groninger Landschap / Geert Job Sevink

De rol van Het Groninger Landschap

Wij zetten ons in voor het beheer en behoud van de gebouwen op de borg en we verhuren er een uniek vakantieappartement in het koetshuis. Daarnaast faciliteren wij de openstelling van het terrein en de organisatie van activiteiten zoals de streekproductenmarkt.